Trainingen en cursussen

Deze trainingen en cursussen vallen niet onder verzekerde zorg. Bij tarieven en vergoedingen vindt u een overzicht van de kosten. In uw aanvullende verzekering is mogelijk een vergoeding opgenomen voor trainingen en cursussen. Kijkt u dat zelf na in uw polis.

Bewegen is gezond. Maar hoeveel of hoe weinig beweging is gezond voor u? En hoe fit bent u nu? Door middel van de Fysiofitheidscan kan de fysiotherapeut dit beoordelen en u een persoonlijk beweegadvies geven.

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw wensen wordt een aantal andere tests bij u afgenomen. Op deze wijze wordt een indruk verkregen van de kracht van uw spieren, uw lenigheid, uw vetpercentage en uw coördinatie.

Na afloop van de tests bespreekt de fysiotherapeut de resultaten met u en krijgt u een persoonlijk advies. Misschien bent u fitter dan u denkt, of moet u juist wat meer bewegen. Dit meer gaan bewegen is onder andere mogelijk bij FysioFit. Doe samen met uw fysio de FysioFitheidScan.

Gespecialiseerde fysiotherapeuten

  • Michael Kappers

FysioFit is bedoeld voor iedereen die onder deskundige begeleiding wil bewegen/sporten. Dit kan zijn als aansluiting op de fysiotherapeutische behandeling of om terug te keren naar zelfstandig sporten.

Bij FysioFit kan u onder begeleiding van een fysiotherapeut trainen in de oefenzaal van de fysiotherapie. Er wordt getraind in een groep van max. 6 personen. Op basis van een conditie- en krachttest wordt er, in combinatie met uw persoonlijke doelen, een individueel oefenprogramma opgesteld.

Tijd en plaats 

Dinsdag van 17.30 uur tot 18.30 uur in de oefenzaal van gezondheidscentrum Floriande, Waddenweg 1.

Donderdag van 18.00 uur tot 19.00 uur in de oefenzaal van gezondheidscentrum Floriande, Waddenweg 1.

Maandag en woensdag van 17.00 uur tot 18.00 uur in de oefenzaal van gezondheidscentrum Overbos, Muiderbos 212.

Dinsdag van 16.30 uur tot 18.30 uur in de oefenzaal van gezondheidscentrum Overbos, Muiderbos 212 

Er wordt gewerkt met een 10 lessenkaart. Deze kaart is 13 weken geldig

Fit op de been blijven is een trainingsprogramma voor ouderen met een verhoogd risico op vallen.

Vallen en struikelen komt veel voor bij ouderen. In Nederland valt iedere 6 minuten een 65-plusser dusdanig dat behandeling op een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis noodzakelijk is. Training van het evenwicht én het verbeteren van de spierkracht in de benen is uiterst zinvol om vallen te voorkomen. Hierdoor vermindert ook de angst voor het vallen en daardoor de kans om iets te breken.

Wat houdt het programma in?

Het trainingsprogramma bestaat uit 5 lessen van 1 uur, gedurende 5 weken.Tijdens de cursus zal er aandacht zijn voor lenigheid, kracht, coördinatie en balans. In de laatste les wordt er een hindernisparcours afgelegd.

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor zowel mensen die willen voorkomen dat ze zullen gaan vallen, als voor mensen die al eens gevallen zijn. ‘Fit op de been blijven’ is geschikt voor alle ouderen die in groepsverband willen werken aan het verbeteren van het houdings-, bewegings- en evenwichtsgevoel.

De cursus wordt gegeven door Betty van Maris en/of Lenka Kerstens. Zij hebben hier een opleiding voor gevolgd.

Waar worden de lessen gegeven?

In de oefenzaal van Gezondheidscentrum Drie Meren, Hankstraat 1, 2134 DT in Hoofddorp

Kosten

Zie voor de kosten bij tarieven en vergoedingen.
Er kan een basiscursus gevolgd worden en daarna een vervolgcursus. Veel zorgverzekeraars hebben een vergoeding voor preventieve cursussen opgenomen in hun aanvullende polissen. U kunt hierover informatie vragen bij uw zorgverzekeraar.

Er bestaat ook de regeling “Haarlemmermeer doet mee”, een tegemoetkoming in de kosten door de gemeente Haarlemmermeer, uitgevoerd door MeerWaarde. Dit is een regeling voor mensen met een minimuminkomen. Voor meer informatie over deze regeling kunt u bellen met 023-5698888.

Informatie en aanmelden

Voor meer informatie en/of aanmelden kunt u contact opnemen met de assistentes van de fysiotherapie (023-5540610 (maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 15.00 uur en vrijdag van 8.00 uur tot 12.00 uur) of via fysio@gchaarlemmermeer.nl).

Gespecialiseerde fysiotherapeuten

  • Betty van Maris
  • Lenka Kerstens

Bent u de 70 gepasseerd en voelt u zich niet (meer) thuis in een sportschool? Misschien is 70+ en fit iets voor u: één uur per week met leeftijdsgenoten oefenen onder begeleiding van een fysiotherapeut. U kunt trainen met de verschillende apparaten in de oefenzaal, zowel kracht als conditie. Er wordt gezamenlijk een warming up en cooling down gedaan.

70 + en fit is voor iedereen van 70 jaar en ouder die graag fit wil blijven onder goede begeleiding. Zodat het sporten niet alleen leuk is maar ook verantwoord.

70+ en fit wordt gegeven in gezondheidscentrum Drie Meren, Hankstraat 1 en in gezondheidscentrum Overbos, Muiderbos 212. 

Er wordt gewerkt met een 10 rittenkaart van E95,00. Deze kaart is 13 weken geldig en dient bij de start van deelneming te worden gekocht.

Voor meer informatie (o.a. over de tijden) kunt u contact opnemen met de balie fysiotherapie. 

Let op: nieuwe lessen starten in september 2022! 

Een ‘inspannende ontspanningstraining’, zo kan PilatesFit worden omschreven. We werken in de lessen veel aan onze rompstabiliteit; een korset van spieren rondom de rug, buik en het bekken. 
Het hele lichaam wordt in deze les getraind en er is speciale aandacht voor de rug- en buikspieren, de bekkenbodem en een ontspannen ademhaling. 
Tijdens de PilatesFitlessen focussen we ons op onze houding, coördinatie, stabiliteit, kracht, lenigheid, balans ademhaling en ontspanning. Al met al een les met veel variatie!
Het is een ideale methode om van blessures af te komen. Ook kunnen deze lessen worden gebruikt als verlengstuk van uw revalidatie bij de fysiotherapeut.
 
De oefeningen in de PilatesFitlessen worden op een mat gegeven waarbij vloeiend en soepel bewogen wordt met een ontspannen, bewuste ademhaling en een goede focus. Gedurende de les doen we oefeningen variërend vanuit stand, zit en lig. Door deze manier van trainen betrekken we het hele lichaam op een rustige en gecontroleerde manier. 
Er wordt gelet op een juiste lichaamshouding en een correcte uitvoering van de oefeningen waardoor de lichaamscontrole en de lichaamsbewustwording zullen verbeteren. 
 
PilatesFit zorgt voor plezier in bewegen, de lessen maken je soepel, energieker, ontspannen en vitaler! De les is haalbaar voor iedereen met of na herstel van fysieke klachten. De docent (fysiotherapeut en docent dans) gebruikt de pilatesmethode in combinatie met haar fysiotherapeutische kennis om voor iedereen een training op maat aan te bieden. De docent zorgt namelijk voor een optimale aanpassing van iedere oefening zodat er wordt geoefend binnen de eigen mogelijkheden.
Aan het eind van iedere les sluiten we tien minuten af met ademhaling- en ontspanningsoefeningen, gecombineerd met een stuk aandachtstraining.
 

Heeft u interesse?

Meld uzelf dan nu aan voor de PilatesFitlessen! Start september 2022. Er is nog plek! 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de balie fysiotherapie: 023-554 06 10 of per e-mail: fysio@gchaarlemmermeer.nl.

Er is in deze corona tijd voldoende ruimte om de 1,5 meter te waarborgen. Van binnenkomst tot aan het matje is een mondkapje verplicht. Ditzelfde geldt ook bij vertrek.

Een cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten met maximaal 10 deelnemers en wordt gegeven bij Gezondheidscentrum Floriande, Waddenweg 1, 2134 XL Hoofddorp. 

Er wordt gewerkt met een 10 rittenkaart van E95,00. Deze kaart is 13 weken geldig en dient bij de start van deelname aan de FysioFit groep te worden gekocht.

Bij Running Therapie wordt rustig hardlopen ingezet als medicijn tegen depressie of spanningsklachten. Het is algemeen bekend dat hardlopen positief werkt als u even in een dip zit. Uit onderzoek blijkt dat sporten effectief is als behandeling van depressie, zelfs net zo effectief als antidepressiva. Dit komt omdat de hersenen stressverlagende stoffen aanmaken tijdens het sporten. Het langzaam opbouwen naar een actievere leefstijl kan zorgen dat u fitter wordt en beter in uw vel gaat zitten. Het maakt dus niet uit of u erg sportief bent of juist nog niet. Uiteindelijk is dan de stap naar zelfstandig hardlopen of sporten een stuk kleiner.

Het doel van running therapie kan verschillend zijn, bijvoorbeeld meer in beweging komen, het ontwikkelen van een actievere leefstijl of zelfstandig gaan hardlopen.

Gespecialiseerde fysiotherapeut

  • Sanneke Don