Trainingen en cursussen

Deze trainingen en cursussen vallen niet onder verzekerde zorg. Bij tarieven en vergoedingen vindt u een overzicht van de kosten. In uw aanvullende verzekering is mogelijk een vergoeding opgenomen voor trainingen en cursussen. Kijkt u dat zelf na in uw polis.

Bewegen is gezond. Maar hoeveel of hoe weinig beweging is gezond voor u? En hoe fit bent u nu? Door middel van de Fysiofitheidscan kan de fysiotherapeut dit beoordelen en u een persoonlijk beweegadvies geven.

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw wensen wordt een aantal andere tests bij u afgenomen. Op deze wijze wordt een indruk verkregen van de kracht van uw spieren, uw lenigheid, uw vetpercentage en uw coördinatie.

Na afloop van de tests bespreekt de fysiotherapeut de resultaten met u en krijgt u een persoonlijk advies. Misschien bent u fitter dan u denkt, of moet u juist wat meer bewegen. Dit meer gaan bewegen is onder andere mogelijk bij FysioFit. Doe samen met uw fysio de FysioFitheidScan.

Gespecialiseerde fysiotherapeuten

  • Michael Kappers

FysioFit is bedoeld voor iedereen die onder deskundige begeleiding wil bewegen/sporten. Dit kan zijn als aansluiting op de fysiotherapeutische behandeling of om terug te keren naar zelfstandig sporten.

Bij FysioFit kan u onder begeleiding van een fysiotherapeut trainen in de oefenzaal van de fysiotherapie. Er wordt getraind in een groep van max. 6 personen. Op basis van een conditie- en krachttest wordt er, in combinatie met uw persoonlijke doelen, een individueel oefenprogramma opgesteld.

Tijd en plaats 

Dinsdag van 17.30 uur tot 18.30 uur in de oefenzaal van gezondheidscentrum Floriande, Waddenweg 1.

Donderdag van 18.00 uur tot 19.00 uur in de oefenzaal van gezondheidscentrum Floriande, Waddenweg 1.

Maandag en woensdag van 17.00 uur tot 18.00 uur in de oefenzaal van gezondheidscentrum Overbos, Muiderbos 212.

Dinsdag van 16.30 uur tot 18.30 uur in de oefenzaal van gezondheidscentrum Overbos, Muiderbos 212 

Er wordt gewerkt met een 10 lessenkaart. Deze kaart is 13 weken geldig

Fit op de been blijven is een trainingsprogramma voor ouderen met een verhoogd risico op vallen.

Vallen en struikelen komt veel voor bij ouderen. In Nederland valt iedere 6 minuten een 65-plusser dusdanig dat behandeling op een Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis noodzakelijk is. Training van het evenwicht én het verbeteren van de spierkracht in de benen is uiterst zinvol om vallen te voorkomen. Hierdoor vermindert ook de angst voor het vallen en daardoor de kans om iets te breken.

Wat houdt het programma in?

Het trainingsprogramma bestaat uit 5 lessen van 1 uur, gedurende 5 weken.Tijdens de cursus zal er aandacht zijn voor lenigheid, kracht, coördinatie en balans. In de laatste les wordt er een hindernisparcours afgelegd.

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor zowel mensen die willen voorkomen dat ze zullen gaan vallen, als voor mensen die al eens gevallen zijn. ‘Fit op de been blijven’ is geschikt voor alle ouderen die in groepsverband willen werken aan het verbeteren van het houdings-, bewegings- en evenwichtsgevoel.

De cursus wordt gegeven door Betty van Maris en/of Lenka Kerstens. Zij hebben hier een opleiding voor gevolgd.

Waar worden de lessen gegeven?

In de oefenzaal van Gezondheidscentrum Drie Meren, Hankstraat 1, 2134 DT in Hoofddorp

Kosten

Zie voor de kosten bij tarieven en vergoedingen.
Er kan een basiscursus gevolgd worden en daarna een vervolgcursus. Veel zorgverzekeraars hebben een vergoeding voor preventieve cursussen opgenomen in hun aanvullende polissen. U kunt hierover informatie vragen bij uw zorgverzekeraar.

Er bestaat ook de regeling “Haarlemmermeer doet mee”, een tegemoetkoming in de kosten door de gemeente Haarlemmermeer, uitgevoerd door MeerWaarde. Dit is een regeling voor mensen met een minimuminkomen. Voor meer informatie over deze regeling kunt u bellen met 023-5698888.

Informatie en aanmelden

Voor meer informatie en/of aanmelden kunt u contact opnemen met de assistentes van de fysiotherapie (023-5540610 (maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 15.00 uur en vrijdag van 8.00 uur tot 12.00 uur) of via fysio@gchaarlemmermeer.nl).

Gespecialiseerde fysiotherapeuten

  • Betty van Maris
  • Lenka Kerstens

Bent u de 70 gepasseerd en voelt u zich niet (meer) thuis in een sportschool? Misschien is 70+ en fit iets voor u: één uur per week met leeftijdsgenoten oefenen onder begeleiding van een fysiotherapeut. U kunt trainen met de verschillende apparaten in de oefenzaal, zowel kracht als conditie. Er wordt gezamenlijk een warming up en cooling down gedaan.

70 + en fit is voor iedereen van 70 jaar en ouder die graag fit wil blijven onder goede begeleiding. Zodat het sporten niet alleen leuk is maar ook verantwoord.

70+ en fit wordt gegeven in gezondheidscentrum Drie Meren, Hankstraat 1 en in gezondheidscentrum Overbos, Muiderbos 212. Meer informatie over de tijden kunt u krijgen bij de assistentes van de fysiotherapie.

Er wordt gewerkt met een 10 lessenkaart. Deze kaart is 13 weken geldig.

Wilt u weer lekker slapen of met minder stress in het leven staan?
Kom dan Mindfulness ervaren.

Velen van ons herkennen het wel; jakkeren, haasten, alles op de automatische piloot. Stress, onrust en slecht slapen liggen op de loer. Mindfulness brengt u terug in het hier en nu.

Door bewust uw aandacht naar uw houding, beweging en adem te brengen, vanuit een niet-oordelende houding, leert u minder te piekeren over het verleden of te verzanden in de toekomst.
Laat u minder meeslepen door lastige emoties en impulsen. Leer om ook goed voor uzelf te zorgen.
Ook zonder klachten kunt u toch de positieve effecten ervaren van een verhoogd concentratieniveau, rust en een algemeen gevoel van welzijn. Het dagelijks zelf thuis oefenen is een belangrijk onderdeel van de training.

Heeft u interesse?

Meldt u dan nu aan voor de Mindfulness training. Op 7 januari 2021 start er weer een Mindfulness training. 

Data: 7 januari, 14 januari, 21 januari, 28 januari, 4 februari, 11 februari, 18 februari, 4 maart 2021  
Tijd: 18.30 tot 20.30 uur

Aanmelden kan telefonisch bij de assistente fysiotherapie: 023-554 06 10 of per e-mail: fysio@gchaarlemmermeer.nl

Er is in deze corona tijd voldoende ruimte om de 1,5 meter te waarborgen en mondkapje is verplicht.  

Een cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten met maximaal 8 deelnemers en wordt gegeven bij Gezondheidscentrum Floriande, Waddenweg 1, 2134 XL Hoofddorp. De kosten voor de cursus zijn €260.

Mindfulness: Oefening Bodyscan

Trainer

Aniet Meijburg, psychosomatisch fysiotherapeut.  Zij heeft naast een jarenlange ervaring als algemeen fysiotherapeut de opleiding psychosomatische fysiotherapie gevolgd en is geregistreerd lid van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie volgens de Psychosomatiek (NFP). In 2015 heeft zij de opleiding tot Mindfulness trainer afgerond. Sinds 2002 werkt ze in gezondheidscentrum Floriande.

 

Ervaringen van deelnemers

” De Mindfulness training van Aniet, werd mij aangeraden door de huisarts nadat ik geheel uitgeblust thuis kwam te zitten. Burn-out of Depressie dat moest verder onderzoek nog uitwijzen. Snel na mijn uitval begon de cursus waarbij ik eindelijk, met een jong gezin, de tijd voor mezelf had en tot rust en ontspanning kon komen. We hadden een leuke groep en de stem waarmee Aniet ons in de ontspanningsoefeningen begeleidde, was zeer aangenaam.  Maak je weinig tijd vrij voor jezelf en verdien je het om 1 x in de week twee uur even “niets” te hoeven van jezelf of anderen…dan is deze training zeker de moeite waard. “(vrouw 39) januari 2021

“Al een aantal jaar was ik op zoek naar rust! Rust in m’n hectische, nogal drukke leven. Ik, als werkende moeder van twee jonge kinderen en partner met wisseldiensten en alle “verplichtingen”, wilde meer rust in mn lijf, in mn gedachten en in mn leven.  En wist niet precies waar ik die zoeken moest en hoe ik die kon vinden. Mijn leven ging eigenlijk voorbij en alles ging op de automatische piloot! Ik denderde eigenlijk maar door in die sneltrein. Tot het moment dat mn vader op toch wel relatief jonge leeftijd binnen 5 weken overleed. Dát was het moment, de doorslag, het besef dat ik dacht: DIT WIL IK NIET! Ik wil niet dat mn leven in een oogwenk voorbij is. Zo kwam ik terecht bij Aniet voor een Mindfulness training. Én wat voor training. Wat heb ik daar veel aan gehad en heb ik daar nog steeds veel aan. Dankzij haar, haar training, haar rust, haar support en de fijne verschillende mensen in de groep, heb ik enorm veel geleerd. Heb geleerd om meer voor mijzelf te kiezen, rust te vinden, intens te genieten van de ooooooh zo kleine fijne dingen en momenten in het leven. Dat wat mij eigenlijk niet eens meer opviel omdat het zo vanzelfsprekend was, zie en hoor ik weer. En wanneer ik bemerk (eveneens geleerd) dat mn oude ritme er ineens weer even insluipt, hou ik mij vast aan mn ademhalingsoefening en mediteer, dan ben ik weer in het hier en nu. Daar precies waar ik zijn wil. Waar ik al die jaren naar op zoek ben geweest heb ik gevonden. Gezien “onze” groep, de diversiteit in mensen met elk hun eigen doel kan ik met volle overtuiging zeggen dat deze Mindfulness training écht voor iedereen is. Dank je wel Aniet voor deze fijne training en ervaring. Ik raad echt iedereen aan deze Mindfulness training bij jou te volgen, welk doel je ook hebt. Sta er voor open en ervaar het zelf. “
(vrouw 43 jaar), december 2020 

”De cursus mindfulness werd op een fijne manier gegeven, Aniet is een rustig persoon met een prettige stem om tijdens de oefeningen naar te luisteren. Ik voelde vertrouwen in de groep waardoor het makkelijk was om mij op mijn gemak te voelen. Door het doen van de oefeningen voelde ik me rustiger en werd het makkelijker om mijn gedachten te ordenen. De oefeningen moet ik wel blijven doen voor een goed resultaat.”
(Vrouw 40 jaar) 

“Als je al een tijdje niet goed in je vel zit of net als ik een burn-out hebt, ga je vaak zoeken naar allerlei oplossingen. Van alle keuzes die ik heb gemaakt, was mindfulness de beste. Acht weken kwamen we bijeen met een leuke en diverse groep. Dat was voor mij belangrijk want alleen thuis oefenen zonder het wekelijkse ‘live’ moment is lastig. Voor je het weet sla je een dag over en daarna nog een dag…

Uiteraard moest ik ook over enige schroom heenstappen, maar de persoonlijke verhalen van de cursusleidster zorgden ervoor dat dit makkelijk ging. Ook maakten die anekdotes voor mij de leerstof minder abstract. Ik denk dat ik nog best en weg te gaan heb, maar ik doe nu alles al een stuk rustiger dan voorheen, met meer aandacht en ook ben ik beter voor mijn medemens. Let it go: bij Disney’s Frozen hebben ze het erover. Bij Mindfulness leer je het toepassen. Ben blij dat ik de stap heb genomen. Ik hoop jij straks ook.”
(Man 42 jaar)

“De Mindfulness training van Aniet heeft me geleerd om dichter bij mezelf te komen en meer in het ‘nu’ te leven. Het heeft me ook geholpen om vage gevoelend van onrust en onvrede en de daarmee samenhangende lichamelijke klachten sterk te verminderen. Het resultaat is dat ik nu een stuk relaxter in m’n vel zit en ik raad de training van harte aan voor een ieder die daar ook naar verlangt.”
(Man 48 jaar)

“Mindfulness? Dat is toch niets voor mij….
Dat ging er door me heen toen mijn omgeving mij attendeerde op de mindfulness training van Aniet Meijburg. OK, 2015 begon met een tegenslag. Niet op tijd gezond om mijn functie te behouden en ook het fanatieke sporten was over. Ingrijpend, maar met de medische hulp en met de steun uit mijn omgeving bleef ik positief en vol goede moed werken aan herstel. Met succes, alleen op het voor mij zo belangrijke sportgebied werden weken van opbouw steeds gevolgd door een terugval. Juist op het moment dat het genieten weer was begonnen. Als een schaatser in een wak. Euforie als je met veel moeite op het ijs klimt, dat vervolgens afbreekt en je weer in het wak ligt. Het vertrouwen in volledig herstel neemt af, de teleurstelling wordt groter bij elke tegenvaller. Een foute spiraal van teleurstelling, gedachten daarover en de negatieve effecten daarvan op verder herstel. Dus toch maar die training Mindfulness?

De eerste les bevestigde wat ik al wist: Dit is niets voor mij. Te vaag, te zweverig, te statisch. Problemen loste ik tot nu toe altijd op met fysieke trainingen! Maar ik maak altijd af waar ik aan begin en Aniet houdt je op een prettige manier bij de les. Gaandeweg kwam de rust. En kwamen de positieve effecten. Concentratie op het werk, een goede balans tussen focus en rust. Even geen fixatie op het einddoel maar op de stapjes daar naar toe. Ik leerde de kluwen van fysieke gewaarwordingen, gedachten daarover en het acteren daarnaar te ontrafelen. Tegenvallers houd ik daar niet mee tegen, maar deze hebben veel minder invloed op mijn fysieke strijd om weer op mijn oude niveau te komen. Mijn doelen zijn daarmee binnen handbereik.
Na 8 lessen is de conclusie: Mindfulness: Het bleek toch iets voor mij!”
(Man 53 jaar)

“Ieder mens komt in zijn of haar leven op een punt dat, al dan niet veroorzaakt door een ingrijpende gebeurtenis, het besef komt dat er dingen anders zouden moeten. Voor mij kwam dat inzicht nadat ik een lichte tia kreeg, waarvan iedereen zei dat ik daar met mijn 47 jaar veel te jong voor was. Ik realiseerde me dat mijn lichaam op de noodrem had getrapt om aan te geven dat ik zo niet verder kon. Na een flink aantal sessies bij een goede psychotherapeut, die mij al een heel eind op weg hadden geholpen in de goede richting, werd ik door mijn huisarts op het spoor gezet van de Mindfulness-training. Na een eerste kennismaking met Aniet was ik ervan overtuigd dat dit precies was wat er voor mij nog aan ontbrak om de finishing touch te geven aan de nieuwe weg die ik voor mezelf was ingeslagen. Ik leef bewuster, zorg beter voor mezelf, geniet weer van de kleine dingen en laat me minder snel uit balans brengen door lastige gebeurtenissen of emoties. Door de Mindfulness training kan ik oprecht zeggen dat ik weer veel dichter bij mijn ware ik ben gekomen, en dat is een cadeautje dat ik iedereen zou gunnen.”
(Vrouw 48 jaar)