Een fysiotherapeut helpt u bij klachten die te maken hebben met bewegen. Het doel van behandeling is om uw bewegend functioneren te verbeteren door oefeningen, begeleiding en voorlichting.
Als u pijnklachten heeft in de rug en het bewegen van de wervelkolom verminderd en/of pijnlijk is, kan manuele therapie uitkomst bieden. Daarbij maakt de manueel therapeut gebruik van een aantal specifieke technieken zoals mobilisaties en manipulaties die op de gewrichten kunnen worden toegepast. Het doel hiervan is de gewrichten beter te laten bewegen en te laten functioneren. Ook het corrigeren van de houding is onderdeel van de behandeling. De effecten van de behandeling zijn vaak direct merkbaar.
Een manueel therapeut heeft na de opleiding fysiotherapie een gespecialiseerde opleiding gevolgd waarbij het onderzoeken en behandelen van met name de wervelkolom centraal staat.
De manueel therapeut is opgeleid om de oorzaak van uw rug- en nekklachten vakkundig te beoordelen. Naast de bewegingsklachten van de wervelkolom kunnen ook klachten aan alle andere gewrichten worden geanalyseerd in een consult.
Manueel therapeuten
- René Castien
- Andreas Amons
- Patrick Evers
- Robert van Vliet
- Laura de Kam
- Joram Ootjers
- Lotte de Fockert
- Alma Sabonovic
- Tim Titarsolej
- Veronique Huisman
De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij preventie, voorlichting en advies voor iedereen die wil gaan sporten of sport als hobby of beroep heeft. Hij of zij behandelt cliënten die na ziekte of blessures weer aan het werk willen en/of weer willen sporten en begeleidt en adviseert ervaren sporters die hun sport op hoog niveau willen beoefenen. In zijn praktijk ziet de sportfysiotherapeut ook andere (kwetsbare) doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie sport wordt ingezet als onderdeel van de therapie.
De meeste klachten bij de sportfysiotherapeut zijn blessures aan de knie, enkel en schouder. De therapie richt zich niet alleen op het herstel van de getroffen gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn.
Er is een intensieve samenwerking met de huisartsen van de gezondheidscentra Haarlemmermeer, met diverse specialisten van de sportpoli in het Spaarne Gasthuis, de Sport- en Beweegkliniek (in Haarlem en Hoofddorp) en het Podocentrum Haarlemmermeer.
Sportfysiotherapeut
- Michael Kappers
De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd op het gebied van bewegend functioneren van kinderen en jeugdigen tussen 0 en 18 jaar. Iedere leeftijdscategorie heeft zijn eigen motorische ontwikkeling.
Kinderen leren spelenderwijs. Door te bewegen en te spelen ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Bij sommige kinderen is er sprake van een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Dat kan komen door een aandoening aan de zintuigen, organen, het zenuwstelsel of het houdings- en bewegingsapparaat. Hierdoor kunnen kinderen te weinig motorische ervaring opdoen. Ze hebben meer oefening nodig om een bepaalde vaardigheid onder de knie te krijgen. Al deze kinderen kunnen baat hebben bij een behandeling door een kinderfysiotherapeut.
Indicaties voor kinderfysiotherapie zijn o.a.:
Bij zuigelingen
- motorische ontwikkelingsachterstand
- voorkeurshouding, met soms een afplatting van het hoofd
- onrust en veel huilen
- billenschuiver
- anders bewegen
- moeite met gaan staan of lopen
Bij peuters en kleuters
- veel vallen en struikelen
- angst voor bewegen, moeite met klimmen en klauteren
- problemen met de grove motoriek (o.a. het staan op 1 been)
- weinig variatie in bewegen of eenzijdig bewegen
- problemen in de fijne motoriek (o.a. kleuren tussen de lijntjes, knutselen)
Bij basisschoolleeftijd
- achterstand in motorische vaardigheden, zoals fietsen, rennen, klimmen, balvaardigheid, hinkelen en springen
- moeite met handvaardigheid / schrijven / knutselen
- onhandig kind, stoot veel om en botst tegen dingen aan
- moeite met stilzitten en/ of concentratie
- lichamelijke klachten, hoofdpijn, pijn in rug of arm of been (sport)blessures
- overgewicht in combinatie met weinig bewegen
- ademhalingsklachten
- revalidatie na fracturen en/of operaties
- aangeboren afwijkingen / neurologische afwijkingen
- sensorische informatie verwerking problemen bijv. moeite met stil zitten en/of concentratie)
- DCD (Developmental Coördination Disorder)
- houdingsproblemen (slappe houding / slecht lichaamsgevoel)
- bewegingsangst
Bij pubers / Jongeren / Jongvolwassenen
- problemen met schrijven
- problemen met de grove motoriek (o.a. vangen en rennen)
- lichamelijke klachten
- (sport) blessures
- hoofdpijnklachten
- overgewicht in combinatie met weinig bewegen
- ademhalingsklachten
- revalidatie na fracturen of operaties
- houdingsproblemen (slappe houding / slecht lichaamsgevoel)
Hoofdpijn bij kinderen
Hoofdpijn bij kinderen komt vaker voor dan we denken. Voor meer informatie over de behandelmogelijkheden zie Paramedisch Behandelcentrum Hoofdpijn.
Hoe werkt de kinderfysiotherapeut?
Door middel van intake, onderzoek en gestandaardiseerde tests krijgt de
kinderfysiotherapeut een volledig beeld van het motorische niveau. De ouders, leerkracht, huisarts en andere betrokkenen spelen hierbij een belangrijke rol. Zij geven informatie over hoe het kind zich onder verschillende omstandigheden gedraagt. De therapeut bespreekt de bevindingen en stelt een behandelplan op.
Hoe wordt er behandeld?
De behandeling is erop gericht de motorische ontwikkelingsmogelijkheden van het kind te vergroten. Het doel is dat het kind beter functioneert in zijn fysieke en sociale omgeving. Functionele aspecten spelen tijdens de behandeling een centrale rol. Het oefenmateriaal is speciaal ontwikkeld voor kinderen en moet het plezier in bewegen vergroten en bepaalde motorische functies aanspreken.
Als het nodig is, kan de behandeling ook thuis plaats vinden. Dat geldt vaak voor kinderen van 0 tot 2 jaar, of kinderen met een ernstige handicap. De duur van de behandeling is uiteraard afhankelijk van de aard en de omvang van de klacht en de hulpvraag. Soms is alleen een advies al voldoende, bijvoorbeeld houdings- of sportadvies. Bij chronische klachten kan de behandeling langere tijd duren.
Kinderfysiotherapie op school:
Kinderfysiotherapie op school wordt aangeboden om motorische problemen (grove- en fijne motoriek) of prikkelverwerkingsproblematiek te behandelen in de leeromgeving van het kind.
Door het behandelen om school is er een effectieve samenwerking tussen de leerkracht, intern begeleider en de kinderfysiotherapeut.
Op initiatief van ouders, of na advies van school, wordt het kind door ouders aangemeld bij de praktijk GC haarlemmermeer. Met de praktijk wordt een afspraak met ouders gepland voor het intake gesprek waar het kind bij is. Voor behandeling op school is een verwijsbrief van de huisarts nodig. Bij het intakegesprek is tenminste een van de ouders en het kind aanwezig, hierna kan er op school behandeld worden. Bij het intakegesprek wordt er direct een afspraak gemaakt voor een evaluatiemoment en wordt een behandelovereenkomst ondertekend. In de vakanties wordt er doorbehandeld op GC Floriande. Er wordt geen onderzoek of behandeling gestart zonder toestemming van ouders. Ook zal er geen screening in klassen plaatsvinden om de klas te beoordelen op de motoriek.
Wij hebben een samenwerking met basisschool de Optimist en Community School “in de Breedte” (de Brandaris en Klavertje Vier).
Kinderfysiotherapeuten
- Michelle Koopman
- Nathalie Keijzerswaard – Rooijers
- Catalijn Brandjes
Folder
Mensen die ouder en minder beweeglijk worden, kunnen daardoor belemmeringen of klachten ervaren. Ze komen hiervoor doorgaans in aanraking met de fysiotherapeut voor ouderen, de geriatriefysiotherapeut.
De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en zorg aan patiënten met een hoge (biologische) leeftijd die te maken hebben met complexe gezondheidsproblemen. Ook helpt hij/zij patiënten die bijvoorbeeld dementie, de ziekte van Parkinson, COPD, of een gebroken heup hebben of een beroerte hebben gehad.
Ook ouderen met algemene verschijnselen zoals houdingsproblemen, een aangepast looppatroon of een verhoogd valrisico komen in aanmerking voor geriatrie fysiotherapie.
Bij de geriatriefysiotherapeut doen de patiënten vooral oefeningen, die gericht zijn op het herwinnen van en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. De therapie bestaat vaak uit oefenen en trainen van de (dagelijkse) handelingen die problemen geven. Hierbij komt de geriatriefysiotherapeut ook regelmatig aan huis, omdat het behandelen/trainen van ouderen in hun eigen woonomgeving van groot belang is voor het behouden van zelfstandigheid.
De geriatriefysiotherapeut adviseert en begeleidt ook gezinsleden en eventuele mantelzorgers over het ziektebeeld, de vooruitzichten, de behandeling, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.
Geriatriefysiotherapeut
- Lenka Kerstens
Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie, die zich richt op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van kanker of ten gevolge van de medische behandelingen tegen deze aandoening zoals de bestralingen of de chemotherapie.
De oncologiefysiotherapeut kan tijdens alle fasen worden ingezet. In de curatieve fase is alles gericht op het bestrijden van de kanker. De oncologiefysiotherapeut kan in deze fase bijvoorbeeld helpen bij het beperken en bestrijden van conditieverlies. Dit kan bijvoorbeeld een bijwerking zijn van de chemotherapie.
In de herstelfase gaat het om herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over de activiteiten van het dagelijks leven. De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen met een trainingsprogramma om de conditie te verbeteren en adviseren bij het hervatten van werk en sport.
Soms kan de ziekte niet (volledig) worden genezen maar wel onder controle gebracht en gehouden worden. Kanker krijgt dan meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen voor de patiënt. Iedere patiënt moet op zijn eigen wijze omgaan met de nieuwe situatie. De oncologiefysiotherapeut behandelt voorkomende klachten en ondersteunt en coacht de patiënt.
De palliatieve fase begint op het moment dat de patiënt te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. Deze fase kan weken, maanden en soms ook jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staat in deze fase centraal. De oncologiefysiotherapeut kan helpen om zo lang mogelijk een actief leven te leiden.
In de terminale fase wordt duidelijk dat het levenseinde nadert. De patiënt moet afscheid nemen van zijn naasten en van het leven. In deze fase staat het comfort van de patiënt centraal. De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningstherapie.
Oncologiefysiotherapeut
- Nikkie de Haan
- Cheryl Brunt
OncoCare Centrum Hoofddorp
Fysiotherapie Gezondheidscentra Haarlemmermeer is aangesloten bij het Onco Care Centrum, een netwerk van samenwerkende BIG- geregistreerde disciplines in de regio.
De oncologie fysiotherapeut behandelt, begeleidt en geeft advies aan patienten met kanker of restklachten na kanker. Specifieke klachten als gevolg van de kanker of de behandeling daarvan kunnen zijn: pijn, vermoeidheid, verminderde spierkracht, verminderd uithoudingsvermogen of bewegingsbeperking in één of meerdere gewrichten. De behandeling is dus niet gericht op de kanker zelf, maar op de gevolgen van deze ziekte. Indien nodig, kan er binnen de praktijk samen gewerkt worden met de manueel therapeut, schouder fysiotherapeut, oedeem fysiotherapeut of kaak fysiotherapeut of psychosomatische fysio- en/of oefentherapeut. Daarnaast is er een multidisciplinaire samenwerking met onder andere de dietist, ergotherapie, podotherapie, thuiszorg en het hospice.
Nikkie de Haan en Cheryl Brunt zijn fysiotherapeuten, gespecialiseerd op Oedeem en Oncologie, en zijn de casemanagers bij het Onco Care Centrum voor de locatie Hoofddorp.Voor meer informatie over dit netwerk kunt u terecht op www.oncocarecentrum.nl. Indien u vragen heeft, kunt u ook contact opnemen met de balie assistente op 023-5540610.
Folder
Ons lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen en bloed-, lymfe- en hersenbanen. Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam en heeft, in tegenstelling tot de bloedcirculatie, alleen een afvoersysteem waarin lymfevocht stroomt.
Oedeem is een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Oedeem is onder te verdelen in lymfoedeem en veneus oedeem.
Hoe gaat de behandeling in z’n werk?
Bij de manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen; de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel. Heel belangrijk daarbij is het ritme van de ‘handgreep’. Het ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht goed worden afgevoerd.
Indicaties voor oedeemtherapie
- Zwellingen, zoals lymfoedeem, zwellingen na een ongeval of een operatie
- Verstuikingen
- Bloeduitstortingen
- Dystrofie
- Reuma (ontstekingsfase)
- Slijtage (met zwelling in gewricht)
- Klachten als gevolg van stress, zoals slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree
- Orgaanklachten, zoals de lever, de nieren, de darmen en de milt
Oedeemfysiotherapeut
- Nikkie de Haan
- Linda Pronk
- Cheryl Brunt
Folder
De psychosomatische fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van lichamelijk onverklaarbare klachten, burn-out en angst gerelateerde klachten. Uw fysieke klachten kunnen mogelijk verband houden met een verstoring in de balans tussen lichamelijke en psychische belasting.
De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is aanvankelijk niet zo duidelijk. De lichamelijke signalen worden dikwijls eerst genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Als uw klachten na verloop van tijd toenemen, levert medisch onderzoek niet veel op.
Een duidelijk medische diagnose is vaak niet te stellen wat een gevoel van onbegrip bij u kan geven. De psychosomatisch fysiotherapeut kan u hiermee begeleiden.
Mogelijk ervaart u dat u meer last heeft van pijn en vermoeidheid en dat u meer prikkelbaar en gespannen bent. Deze verschijnselen kunnen verband houden met bepaalde levensomstandigheden zoals: hoog ervaren werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, verlies van dierbaren of ernstige ziekteprocessen.
Indien deze omstandigheden langere tijd aanhouden kunnen zij uw evenwicht verstoren. Hierdoor neemt uw weerstand zowel fysiek als mentaal af en kunnen psychosomatische klachten ontstaan, zoals:
Lichamelijke klachten
- extreme vermoeidheid
- zich niet kunnen ontspannen
- druk op de borst, benauwdheid, moeite met ademhalen of hartkloppingen
- onverklaarde pijn
- chronische pijn
Psychische klachten
- lusteloos zijn
- slecht of teveel slapen
- angstig en onzeker zijn
- moeite met concentratie
- somber zijn en veel piekeren
- algeheel gevoel van onbehagen
- prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn
- niet meer kunnen genieten en ontspannen
Psychosomatisch fysiotherapeuten
- Sanneke Don
- Amber Koelemij – Schoonderbeek
Folder
De orofaciaal fysiotherapeut, oftewel de kaakfysiotherapeut, behandelt klachten die zich voordoen in het hoofd, hals, aangezicht en het kauwstelsel. Naast klachten aan het kauwstelsel kunnen ook klachten als gevolg van specifieke zenuwaandoeningen en kanker in het hoofd-halsgebied door de orofaciaal fysiotherapeut behandeld worden.Tevens is de orofaciale fysiotherapeut bij Fysiotherapie GC Haarlemmermeer gespecialiseerd in het behandelen van tinnitus, BPPD en vestibulaire revalidatie bij duizeligheid.
Behandelbare klachten
- Kaakklachten (Temporomandibulaire dysfuncties )
- Pijnlijk, drukkend of vol gevoel van het oor ( Otalgie)
- Klemmen en tandenknarsen
- Kaakgewrichtsgeluiden als knappen en kraken
- Pijnlijke, vermoeide of gespannen kauwspieren
- Problemen met het openen van de mond
- Pijn in de kaak, het gezicht of het hoofd
- Aangezichtsverlamming
- Nek- en schouderklachten
- Hoofdpijnklachten
- Klachten in het hoofd-halsgebied als gevolg van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden
- Klachten in het hoofd-halsgebied als gevolg van spanning, bijv. globusgevoel (brok in de keel gevoel)
- Tinnitus
- Duizeligheid (inclusief BPPD)
Behandeling
Tijdens de eerste behandeling vindt een intake (vraaggesprek) en lichamelijk onderzoek plaats. Bij het lichamelijk onderzoek wordt naast het kauwstelsel en de binnenzijde van de mond ook de nek, schouders en bovenrug onderzocht, om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van uw klachten. Na de intake en het onderzoek wordt een individueel behandelplan opgesteld. Hierin wordt bepaald hoe de verdere behandeling eruit komt te zien.
Er zijn verschillende behandelmethoden voor deze klachten.
De orofaciaal fysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen de spanning in de kaakspieren te verminderen door middel van het afleren van bepaalde mondgewoonten en het verlagen van de spanning in de kauwspieren zelf, waarbij ook zelf-massage en ontspanningsoefeningen worden aangeleerd. Maar ook kan de orofaciaal fysiotherapeut helpen bij een beperkte mondopening of klachten van het kaakgewricht, denk bijvoorbeeld aan een knappend geluid bij bewegingen van de mond. Soms wordt iemand (m.n. bij klemmen/knarsen) doorverwezen naar de tandarts voor het aanmeten van een opbeetplaat.
Behandeling van tinnitus:
Tinnitus, oftewel oorsuizen. Er kunnen verschillende oorzaken van tinnitus zijn. Soms kan (spier)spanning vanuit de nek en/of kaak invloed hebben op de tinnitus. Wanneer dit zo is, kan behandeling zich hierop richten en de tinnitus mogelijk verminderen of minder hinderlijk maken.
Kieptechnieken bij BPPD:
Bij BPPD ervaart men een enorme draaiduizeligheid, wanneer iemand zich bijvoorbeeld omdraait in bed of gaat liggen. Zeer kleine steentjes/gruis zijn terechtgekomen in een van de halfcirkelvormige kanalen van het evenwichtsorgaan. Dit geeft onterecht een sensatie van draaien. Met speciale kieptechnieken kunnen deze steentjes uit het evenwichtsorgaan worden bewogen. Deze behandeling is erg effectief. Vaak volstaan al 1-2 behandelingen.
Vestibulaire revalidatie bij duizeligheid:
Naast BPPD, bestaan er ook andere vormen van duizeligheid. Deze kunnen bijvoorbeeld ontstaan zijn na een neuritis vestibularis. Vaak minder intens, maar wel erg hinderlijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een deinend gevoel en balansproblemen tijdens lopen en hoofdbewegingen. Moeite met focussen tijdens (hoofd)bewegingen. Of veel moeite met lopen in het donker of op een oneffen ondergrond. Vestibulaire revalidatie is gericht op het verbeteren van de oog aansturing, hoofdbewegingen en balans. Zie voor meer uitleg ook: https://gchaarlemmermeer.nl/fysiotherapie/specialismen-en-behandelingen-pb-hoofdpijn/
Het aantal mensen met aandoeningen van de hand is zeer groot. Een slecht functionerende hand, zowel motorisch als sensibel, leidt vaak tot gehele of gedeeltelijke invaliditeit. Een relatief geringe functiestoornis kan bepaalde handelingen al bijna onmogelijk maken, wat ingrijpende gevolgen kan hebben voor iemands leven. De behandeling van aandoeningen van de hand, pols onderarm en of elleboog dient met een zo groot mogelijke deskundigheid te gebeuren. Dit vraagt van de behandelende Handtherapeut speciale kennis en vaardigheden. Zowel als vervolg traject na een operatie of bij klachten die niet geopereerd hoeven of kunnen worden.
- Orthopedische aandoeningen van de hand;
- Perifeer neurologische aandoeningen van de hand;
- Reumatische aandoeningen van de hand;
- Polsklachten;
- Botbreuken, peesletsel, zenuwbeschadigingen, arthrose, overbelastingsklachten, amputatie en brandwonden.
- Patrick Evers
Oefentherapie bij klachten aan houdings- en bewegingsapparaat
Bukken, tillen, zitten, lopen… we doen het allemaal. Het zijn dagelijkse activiteiten waar we eigenlijk nooit bij stilstaan. Oefentherapie maakt u bewuster van alledaagse verrichtingen. Door het verbeteren van eenvoudige bewegingen die u vaak maakt, zijn klachten vaak al flink terug te dringen. Juist die bewegingen vormen een groot onderdeel van uw leven. De oefentherapeut richt zich op het verminderen en wegnemen van uw klachten. Tijdens uw behandeling krijgt u advies hoe u klachten in de toekomst kunt voorkomen. U leert bewegen met een juiste belasting van gewrichten en spieren. Ook verbetert u uw houding en ontdekt u een optimale manier van bewegen.
De oefentherapeut kan, vaak in samenwerking met de fysiotherapeut, een structurele oplossing bieden voor uw klachten.
Persoonlijke coaching
De oefentherapeut behandeld uw klachten en adviseert. Daarnaast is de oefentherapeut uw persoonlijke coach. Samen werkt u aan verbetering van uw houding en uw bewegingspatroon. Hierbij wordt u gestimuleerd om zelf na te denken over oplossingen. Aanpassingen in uw houding en bewegingspatroon maakt u hierdoor makkelijker eigen.
Voor een juiste behandeling is een prettige band tussen u en uw oefentherapeut noodzakelijk. Hij of zij zal zich inleven in uw manier van bewegen. Samen analyseert u uw bewegingsgedrag en ontdekt u andere – gezondere – manieren van bewegen. Bewegingsoefeningen sluiten zoveel mogelijk aan op uw activiteiten in het dagelijkse leven. Deze aanpak maakt de behandeling niet alleen laagdrempelig, maar ook effectief. Oefentherapie geeft grip en controle op uw dagelijkse houding en bewegingen, dankzij inzicht in uw eigen activiteiten en door de training die aansluit op uw levensstijl.
De oefentherapeut behandelt:
Hoofdpijn en spanningsklachten
Arbeid gerelateerde klachten
Rug- en bekkenklachten
Arm-, nek- en schouderklachten
Ademhalingsklachten
Motorische klachten
Incontinentie klachten
Heup-, knie- en voetklachten
Chronische aandoeningen
Klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat
Slaap-slim methode
Slaapt u slecht?
Een goede nachtrust is net zo belangrijk voor uw gezondheid als bijvoorbeeld goede voeding en voldoende lichaamsbeweging. De slaap kan belemmerd worden door lichamelijke klachten, zoals pijn of plasdrang. Meestal is slapeloosheid echter het gevolg van spanningen.
Door aanhoudende drukte overdag verwerkt u gebeurtenissen vaak pas in bed. Aanhoudende gedachten ontnemen u de rust die nodig is om te kunnen slapen.
Amber Koelemij, oefentherapeut Mensendieck en psychosomatisch fysiotherapeut bij de gezondheidscentra, is gespecialiseerd in de SlaapSlim methode: een behandeling gericht op het verbeteren van uw slaap. Zij begeleidt u met behulp van verschillende tools om weer goed te kunnen slapen.
Wat houdt de SlaapSlim-methode in?
Behandeling is gericht op het verbeteren van het slapen. Samen met de SlaapSlim-coach werk je aan het bereiken van je doel en wordt gezamenlijk gekozen welke van de onderstaande tools nodig zijn voor een gezond slaappatroon.
Je kunt na behandeling gemakkelijker inslapen of doorslapen en gedachten beter loslaten.
Balans als basis
Samen met de slaapcoach ga je op zoek naar een evenwichtige leefsituatie, waarin belastingen (stress, zorgen, spanningen) worden afgewisseld met rust en ontspanning.
Rust en relax
Je leert weer rust vinden bij jezelf door ontspanningsmethoden. De oefeningen zijn zeer divers, zodat er altijd een geschikte methode voor je is. De oefeningen zijn online beschikbaar met je persoonlijke inlogcode, waardoor het thuis oefenen nu nog makkelijker is!
Gezond leven
Lichaamsbeweging, goede voeding, weinig stress en voldoende ontspanning zijn van levensbelang en essentieel voor een gezonde slaap. De slaapcoach ondersteunt je bij het maken en naleven van een persoonlijk ‘leefplan’.
Grip op gedachten
Piekergedachten kunnen de slaap verstoren. Met oefeningen als de ‘gedachtenstop’ of ‘Think Positive’ krijg je weer controle over je gedachten.
Ritme en regels
Je krijgt inzicht in alle do’s en dont’s rondom slaap. Indien wenselijk stelt de slaapcoach ook een slaapschema voor je op om de slaap optimaal te reguleren.
Kwaliteit
Alle therapeuten van SlaapSlim hebben een erkende paramedische opleiding (oefentherapie Mensendieck/Cesar) gevolgd en zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister voor Paramedici. Daarnaast hebben zij een verplichte cursus afgerond om slapeloosheid te behandelen volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, zodat je kunt vertrouwen op kwalitatief hoogwaardige zorg.
Amber Koelemij-Schoonderbeek, oefentherapeut Mensendieck en psychosomatisch fysiotherapeut bij de gezondheidscentra.
Een verwijzing van de huisarts is niet noodzakelijk.
Indien u meer informatie over oefentherapie wilt, kunt u ook kijken op www.oefentherapeut.nl.
U kunt een afspraak maken of vragen stellen via de assistente van de fysiotherapie, tel. 023 5540610 (maandag t/m donderdag 8.00 – 15.00 uur, vrijdag 8.00 – 12.00 uur.
MDT McKenzie is de afkorting van Mechanical Diagnosis and Treatment volgens McKenzie. Het is een wereldwijd gebruikte onderzoeks- en behandelmethode voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat en geeft uitstekende resultaten bij rug- en nekklachten al dan niet met uitstraling in benen of armen. Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar ook te zorgen dat deze in de toekomst zo min mogelijk terugkeren. MDT McKenzie is een duidelijk afgebakend behandelsysteem dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.
Na een duidelijk mechanische diagnose begint de behandeling gericht op uw ‘zelfredzaamheid’. U leert met slechts enkele eenvoudige oefeningen uw klachten zelf te verbeteren om uw herstel zo veel mogelijk te bespoedigen. Daarnaast zal er aandacht gegeven worden aan de houdingen en bewegingen tijdens uw dagelijks leven. De therapeut kan eventueel de therapie aanvullen met onder andere manuele technieken, zoals mobilisaties en/of manipulaties.
MDT McKenzie is momenteel wereldwijd de meest onderzochte en best gedocumenteerde behandelmethode voor mechanische klachten aan het bewegingsapparaat. De inzichten worden in vele internationale richtlijnen voor manuele- en oefentherapie gebruikt. De therapeuten die in het MDT McKenzie register staan vermeld hebben gedurende 2 jaar alle cursusdelen gevolgd en met succes hun kennis in een theoretisch en praktisch examen bewezen. Zij zullen u volgens de vastomschreven principes van MDT McKenzie onderzoeken en behandelen. Bovendien wordt van hen verwacht dat zij aan regelmatige bij- en nascholing deelnemen.
Gespecialiseerde fysiotherapeuten
- Michael Kappers (geregistreerd McKenzie therapeut)
- Andreas Amons (geregistreerd McKenzie therapeut)
- Patrick Evers (geregistreerd McKenzie therapeut)
- René Castien (geregistreerd McKenzie therapeut)
- Tim Titarsolej
Een fysiotherapeut heeft na de opleiding fysiotherapie, een verdiepende opleiding gevolgd over neurorevalidatie. Onder neurorevalidatie verstaan we centraal neurologische aandoeningen (CNA). De meest voorkomende centraal neurologische aandoeningen zijn CVA (hersenbloeding of een herseninfarct), Parkinson, MS en dementie maar ook andere aandoeningen en spierziekten vallen hieronder.
Bij de neurorevalidatie kan de behandeling bestaan uit een multidisciplinaire aanpak, maar het kan ook monodisciplinair zijn, dat wil zeggen alleen een fysiotherapeutische behandeling. Dit hangt af van de problematiek die de patiënt ervaart. Patiënten doen vooral oefeningen om het verlies van mobiliteit en zelfstandigheid tegen te gaan. De fysiotherapie bestaat voornamelijk uit het oefenen en trainen van (dagelijkse) handelingen die problemen geven. Het doel van de fysiotherapie is om bestaande activiteiten zo lang mogelijk te kunnen blijven doen en de zelfredzaamheid thuis te behouden. Als u niet in staat bent om naar de praktijk te komen, kan de fysiotherapeut bij u thuis komen.
De fysiotherapie biedt een beweegprogramma voor mensen met de ziekte van Parkinson of op Parkinson lijkende aandoeningen zoals Parkinsonisme, extrapiramidale stoornissen, MSA (Multiple Systeem Atrofie) en PSP (Progressieve Supranucleaire Paralyse). Als u een afspraak maakt met de fysiotherapeut krijgt u eerst een intake. Omdat Parkinson voor iedere patiënt andere symptomen heeft, worden uw persoonlijke doelen besproken. Aan de hand van deze gegevens wordt een specifiek programma opgesteld. Het doel is om de bestaande activiteiten zo lang mogelijk te kunnen blijven doen en hiermee de zelfredzaamheid te behouden. De training vindt eenmaal per week plaats in groepsverband in gezondheidscentrum Drie Meren.
U vindt betrouwbare informatie op defysiotherapeut.com en thuisarts.nl
Gespecialiseerde fysiotherapeut
- Lenka Kerstens
Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een veel voorkomende vaataandoening. Door een vernauwing in de bloedvaten van de benen treden klachten als een stekende, krampende pijn,vermoeidheid of een zwaar gevoel op. Uit onderzoek blijkt dat door het volgen van een looptrainingsprogramma goede resultaten te bereiken zijn. De pijnvrije loopafstand kan hiermee vergroot worden. Belastende vaatoperaties of ingrepen (dotterbehandeling) kunnen op deze manier worden voorkomen.
U vindt betrouwbare informatie op thuisarts.nl en etalagebenen.nl
Gespecialiseerde fysiotherapeuten
Onze gespecialiseerde fysiotherapeut is aangesloten bij het het Chronisch Zorgnet voor gesuperviseerde looptherapie.
- Lenka Kerstens
Wat is een spierverharding en wat voelt u?
Een spierverharding is een hard aanvoelende plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan geven, die kenmerkend zijn voor deze spier. Dit noemen we referred pain. Bij het onderzoek naar de oorzaak van de pijn zien we dat er vaak meerdere spieren bij betrokken kunnen zijn.Hoe uiten spierverhardingen zich?
- Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
- Bewegingsbeperkingen en/of stijfheid
- Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
- Uitbreiding door pijnontwijkend gedrag
Hoe voelt de behandeling aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de spierverharding aangeprikt wordt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt en soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Drukpuntmassage echter is meestal langduriger en pijnlijker. Na deze schokjes ontspant de spier zich meestal direct. U kunt bewegingen beter uitvoeren en meestal direct zonder de voor u herkenbare pijn. Het kan ook voorkomen dat u het tijdens de behandeling even warmer krijgt, gaat zweten, of soms dat u zich even naar of vermoeid voelt. Dit is niet iets waar u zich zorgen over hoeft te maken, dit verdwijnt snel weer.Wat gebeurt er na de behandeling?
Soms, als er erg veel stijve spieren zijn, voelt u de eerste 2 dagen een zeurderige napijn, de behandeling werkt dan nog even na. Dat verdwijnt ook weer. Onze ervaring is dat de spieren na deze behandeling soepeler zijn geworden en deze spieren makkelijk gebruikt soepeler zijn geworden en deze spieren makkelijk gebruikt kunnen worden. Het is echter raadzaam de eerste dagen deze spieren niet al te fors te belasten. U krijgt eenvoudige oefeningen voor thuis mee om de verbeterde beweeglijkheid die is ontstaan te handhaven. Het verdere herstel heeft u daarmee zelf in de hand. De resultaten zijn over het algemeen effectiever dan met massage of rekoefeningen. Oefeningen gaan na Dry Needling veel gemakkelijker.Dry Needling meest bekende indicaties
- Spanningshoofdpijn
- Nekschouderklachten
- Tenniselleboog
- Piriformissyndroom
- Heupklachten
- Fascitis Plantaris
- Runnersknee
- Achillespeesklachten
Gespecialiseerde fysiotherapeuten
- Nikkie de Haan
- Patrick Evers
- Lenka Kerstens
- Lotte de Fockert
- Joram Ootjers
Folder
Bekijk de informatiefolderMedical Taping concept, is een behandelvorm binnen de fysiotherapeutische behandeling die het neurologische en circulatoire systeem helpt beïnvloeden en ondersteunen. Tevens stimuleert het de lichaamseigen genezingsprocessen. Spieren kunnen door de tape worden ondersteunt of juist ontspannen.
De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. In deze periode werden daar tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt namen. De grondleggers van Medical Taping waren er zich namelijk van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen.
De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren. In tegenstelling tot de conventionele tapemethode, die vaak met niet rekbaar materiaal ten doel heeft een beperking van de gewrichten te bewerkstelligen, bereikt deze tapemethode juist een “vergroting van de mobiliteit” door functieverbetering. Tevens wordt er vaak in combinatie met Dry needling gewerkt!
Gespecialiseerde fysiotherapeut
- Nikkie de Haan
Brian Mulligan, fysiotherapeut en manueel therapeut in Nieuw Zeeland, ontwikkelde in de jaren 80 van de vorige eeuw een nieuw systeem voor behandeling van klachten aan het houding- en bewegingsapparaat. Het ontstaan van het Mulligan Concept lijkt een logische stap in de ontwikkeling van de behandeling van klachten aan het bewegingsapparaat. Gedurende de afgelopen decennia zijn er diverse trends geweest in de wereld van de fysio-en manuele therapie. Sommigen predikten vooral passieve technieken, anderen legden meer verantwoordelijkheid bij de patiënt en stimuleerden het revalidatieproces via een meer actieve benaderingswijze.
Mulligan heeft op een systematische manier deze twee methoden als eerste met elkaar gecombineerd. Door meer “open minded” om te gaan met bestaande principes heeft hij zowel voor de perifere gewrichten (heup, ellleboog, enkel, etc) als de wervelkolom een nieuw onderzoeks-en behandelsysteem ontwikkeld. Zo zijn de gebruikte technieken een combinatie van een passieve correctie en een actieve (fysiologische) beweging. Met deze techniek wordt, indien deze geïndiceerd is, snel en pijnvrij functie teruggewonnen.
Gespecialiseerde fysiotherapeuten
- Patrick Evers
- Joram Ootjers
- Laura de Kam
We worden allemaal ouder en een ongelukje zit in een klein hoekje, ouderen hebben een verhoogd risico op vallen of struikelen. In Nederland valt iedere 6 minuten een 65-plusser dusdanig dat behandeling op een Spoedeisende Hulpafdeling noodzakelijk is.
Wat kan de fysiotherapeut voor u doen?
Training van het evenwicht én het verbeteren van de spierkracht in de benen is uiterst zinvol om vallen te voorkomen. Hierdoor vermindert ook de angst voor het vallen en daardoor de kans om iets te breken.
De fysiotherapeut met de specialisatie omtrent ‘valpreventie’ kan u helpen met een oefenprogramma waarbij er aandacht zal zijn voor aandacht zijn voor lenigheid, kracht, coördinatie en balans.
Voor wie?
Zowel mensen die willen voorkomen dat ze zullen gaan vallen, als mensen die al eens gevallen zijn kunnen hier mee geholpen worden.
Lage rug-, nek en schouderklachten zijn de meest voorkomende klachten waarmee mensen bij de fysiotherapeut komen. Niet altijd is er een oorzaak voor deze klachten en vaak blijven de klachten geruime tijd aanwezig. Dit worden aspecifieke klachten genoemd.
Wij werken met Zorgtopics, een zorgprogramma op maat. De fysiotherapeut maakt middels een specifiek onderzoek naar uw klachten (o.a. met online vragenlijsten) een zorgzwaarte profiel, naar gelang de ernst van uw klacht. Afhankelijk van het profiel wordt u een behandeling op maat aangeboden. De behandeling kan indien nodig iedere keer worden bijgesteld. U krijgt de best passende begeleiding, waarbij samen met u wordt gestuurd op eigen regie en zelfmanagement.
Behandeltraject
U stelt samen met uw fysiotherapeut een behandelprogramma naar wens op. Gedurende dit behandelprogramma kan de fysiotherapeut gebruik maken van innovatieve tools, waardoor de behandeling efficiënter wordt en beter bij u aansluit. Hiermee valt te denken aan, naast één op één behandelingen, een online vragenlijst, online intake, video- of telefonisch consult, groepstherapie en online huiswerkoefeningen.
De fysiotherapeut kan, indien gewenst, snel de hulp inschakelen van gespecialiseerde collega’s, zoals bijvoorbeeld de manueel therapeut, of de sportfysiotherapeut.
Komen de klachten toch binnen een bepaalde termijn terug? Dan wordt het traject verlengd en staat de fysiotherapeut opnieuw voor u klaar om met u te bekijken wat de beste manier is om de terugkerende klachten te verhelpen.
Vergoeding voor de fysiotherapeut
Dit programma wordt in eerste instantie aangeboden aan mensen met een zorgverzekering bij VGZ (en volmachten), Menzis en Anderzorg en Achmea Zilveren Kruis (en volmachten). Of u nu 3 of 9 keer komt, deze zorgverzekeraars betalen een totaalbedrag aan zorg aan de fysiotherapeut. En komt de klacht weer terug binnen een bepaalde tijd, dan kunt u opnieuw behandeld worden voor dezelfde klacht zonder extra kosten voor de zorgverzekeraar.
Heeft u een andere zorgverzekeraar? Geen probleem! Alle patiënten met aspecifieke lage rugklachten, nekklachten of schouderklachten kunnen gebruik maken van dit programma. De overige zorgverzekeraars vergoeden op de reguliere manier, per zitting of contactmoment.
Wat merkt u ervan in uw aanvullende verzekering?
De zorgverzekeraar zal voor de vergoeding aan de fysiotherapeut een aantal behandelingen van uw aanvullende verzekering gebruiken:
- Menzis gebruikt hiervoor een vast aantal behandelingen per zorgzwaarte profiel, het kan dus zijn dat het aantal behandelingen dat ten laste komt van uw aanvullende verzekering, niet overeenkomt met het werkelijk aantal gegeven behandelingen.
- VGZ gebruikt het daadwerkelijk aantal behandelingen en contactmomenten.
- Zilveren Kruis Achmea gebruikt hiervoor een maximum aantal behandelingen per zorgzwaarte profiel.
Bent u niet verzekerd bij VGZ, Zilveren Kruis, FBTO, Menzis of Anderzorg? Dan wordt elke behandeling of contactmoment volgens het reguliere tarief in rekening gebracht bij uw zorgverzekeraar. Meer weten? Neem contact op met één van onze assistenten op telefoonnummer 023-5540610
Bij long- of hartproblemen is het goed om veel te bewegen. Spiercellen ‘leren’ beter om te gaan met zuurstof. Hierdoor kan het lichaam met minder zuurstof toch meer doen. Als de conditie verbetert, kunnen de ademhalingsklachten en de vermoeidheid minder worden. Door regelmatig in beweging te komen én te blijven, zult u zich een stuk prettiger voelen.
Het doel van long- en hartrevalidatie is om uw conditie en spierkracht op peil te brengen en/of te houden. De hart- en longrevalidatiefysiotherapeut maakt samen met u een persoonlijk plan om het verbeteren van onder andere spierkracht en conditie. Ook kan de fysiotherapeut helpen met het ophoesten van slijm en het verminderen van kortademigheid, dit kan middels het aanleren van ademhalingstechnieken.
Indicaties voor longrevalidatie zijn onder andere de volgende aandoeningen:
- COPD
- Astma
- Longfibrose
- Cystic fibrose (taaislijmziekte)
Indicaties voor hartrevalidatie zijn onder andere de volgende aandoeningen:
- Aangeboren hartproblemen
- Na een hartinfarct
- Na een hartoperatie
- Dotterbehandeling
- Na het inbrengen van een ICD (inwendige defibrillator)
Gespecialiseerde fysiotherapeuten:
- Marianne van der Aart (Hartrevalidatie/ longrevalidatie)
- Eva van Rooden (Hartrevalidatie/ longrevalidatie)
- Irene Straetemans (Hartrevalidatie/ longrevalidatie)
- Jolijn Brummelkamp (Longrevalidatie)
Wanneer u besmet bent geweest met het coronavirus kan dit een grote impact hebben om uw dagelijks leven. Een deel van de mensen houdt na besmetting met het coronavirus nog langdurige klachten. Dit wordt ook wel ‘Long COVID’ of ‘Post COVID’ genoemd.
De meest voorkomende symptomen zijn:
- Extreme vermoeidheid
- Verminderde conditie
- Aanhoudende spierpijn
- Benauwdheid
- Verwardheid
- Verlies van concentratie
De eerste behandeling bestaat uit een intakegesprek en het afnemen van fysieke testen. Samen met een gespecialiseerde “COVID-19 revalidatie” fysiotherapeut wordt een behandelplan opgesteld waar uw persoonlijke doelen voorop staan. Een traject voor fysiotherapie bestaat onder meer uit het op zoek gaan naar het vinden van een nieuwe balans tussen belasting en belastbaarheid. De behandeling vindt bij voorkeur plaats in onze praktijk. Hier hebben wij de beschikking over een goed ingerichte oefenzaal om te kunnen werken aan kracht en conditie.
U komt in aanmerking voor revalidatie wanneer u een verwijzing heeft van uw huisarts of longarts. Met de verwijzing heeft u recht op maximaal 50 behandelingen binnen een periode van 26 weken. De COVID-19-revalidatie wordt volledig vergoed uit de basisverzekering, dit betekent dat het van het eigen risico afgaat en niet uit uw aanvullende verzekering voor fysiotherapie.
Gespecialiseerde fysiotherapeuten:
- Marianne van der Aart
- Eva van Rooden
- Irene Straetemans
- Michael Kappers
- Jolijn Brummelkamp
Netwerk Traumarevalidatie Nederland is een landelijk netwerk van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het revalideren van traumapatiënten. Traumapatiënten hebben letsels opgelopen na een ongeval. Het kan gaan om verstuikingen of eenvoudige botbreuken, maar bijvoorbeeld ook om open breuken, wervelbreuken of bekkenbreuken.
Wij werken samen met het multidisciplinaire team in het Spaarne Gasthuis (bestaande uit ziekenhuisfysiotherapeuten en traumachirurgen) en worden elk jaar intern geschoold. Voor en na uw poli bezoek zal de fysiotherapeut uit het ziekenhuis een terugkoppeling doen naar de fysiotherapeut in de praktijk waar u op dat moment revalideert. Door middel van deze samenwerking zorgen wij samen met u voor een optimaal herstel.
Gespecialiseerde fysiotherapeuten, aangesloten bij het Traumanetwerk:
- Michael Kappers (sportfysiotherapeut)
- Patrick Evers ( Handtherapeut, Manueel therapeut)
Sinds september 2023 werkt fysiotherapie GC Haarlemmermeer samen met het Spaarne Gasthuis om medische zorg te geven voor en na darmoperaties. Dit zijn meestal operaties met veel complicaties en een langdurig herstel. Doel is om patiënten beter te begeleiden rondom deze operaties. Ook voor operaties aan andere organen in de buik of romp is deze begeleiding zinvol. Zorgverleners zoals de diëtist, de psycholoog en de fysiotherapeut kunnen hiervoor worden ingeschakeld.
Wat is Fit4Surgery?
Fit4Surgery is een programma voor patiënten die geopereerd gaan worden. Het programma heeft als doel om de conditie van de patiënt te verbeteren, zodat iemand beter uit de operatie komt. ‘Hoe fitter erin, hoe fitter eruit’.
Het programma bestaat uit fysieke training, verbeteren van voeding, mentale begeleiding, het behandelen van specifieke ziekten of kwetsbaarheden en het stoppen met roken en drinken van alcohol. Ook in de korte tijd die er soms is tussen moment van diagnose en operatie, kan de conditie flink verbeterd worden. Dit leidt o.a. tot minder complicaties, kortere opnameduur en sneller herstel.
Hoe ziet het programma eruit?
Het Spaarne Gasthuis meldt patiënten die deze zorg nodig hebben aan bij de fysiotherapeut. Binnen de Stichting Gezondheidscentra Haarlemmermeer begeleidt de oncologische fysiotherapeut dit programma.De fysiotherapeut onderzoekt de patiënt. De patiënt krijgt persoonlijk advies, daarna wordt het programma gestart.
Het programma bestaat uit driemaal per week trainen gedurende een periode van vier weken. De fysiotherapeut houdt direct contact met de specialist in het Spaarne Gasthuis en zorgt binnen 1 week na afsluiting van de begeleiding voor een digitale overdracht naar Spaarne Gasthuis.
Oncologiefysiotherapeut
- Nikkie de Haan
- Cheryl Brunt
Beide fysiotherapeuten zijn lid van het Oncologie netwerk Kennemerland en aangesloten bij het OncoCare Centrum Hoofddorp.
Wilt u meer informatie hierover? Neem dan contact op met de balie assistenten van fysiotherapie GC Haarlemmermeer op telefoonnummer 023 – 554 06 10.