Meer informatie over hoofdpijn
Hoofdpijn is een zeer veel voorkomende klacht. Twintig procent van alle Nederlanders heeft minstens één keer in de week hoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is vaak onduidelijk, gelukkig is deze zelden ernstig. Spierspanning in de nek, medicatie of slecht slapen kunnen invloed op de hoofdpijn hebben
Spierspanningshoofdpijn (voorkomend bij ongeveer 45-50 % van de mensen) geeft meestal een gevoel alsof er een strakke band drukkend of knellend om het (voor)hoofd zit.
Het begint geleidelijk en gaat ook geleidelijk weer weg. Het kan minuten tot dagen duren. Nek en schouders zijn vaak ook pijnlijk en gespannen. Bij inspanning wordt de pijn niet erger. Licht of geluid kunnen de pijn wel verergeren.
De pijn is vervelend, maar meestal lukt het u wel om door te gaan met uw dagelijkse bezigheden.
Migraine (voorkomens bij ongeveer 10 % van de mensen) is een matige of heftige, bonzende hoofdpijn meestal aan één kant van het hoofd.
Een migraineaanval duurt 4 uur tot 3 dagen. De hoofdpijn wordt erger bij inspanning en gaat vaak samen met misselijkheid of braken. Tijdens de aanval kunt u licht en geluid dikwijls slecht verdragen. U blijft dan het liefst rustig zitten of liggen. Het lukt bij migraine vaak niet goed om door te gaan met uw bezigheden.
Vaak kondigt een migraine-aanval zich kort van tevoren aan. U ziet dan bijvoorbeeld schitteringen of bepaalde lichtfiguren. Sommige mensen ruiken typische geuren vlak voor een aanval.
Cervicogene hoofdpijn (voorkomen variërend van 1-4 %) is een eenzijdige milde vorm van hoofdpijn die ontstaat vanuit de nek en is houding- en bewegingsafhankelijk.
De hoofdpijn kan toe- of afnemen als gevolg van activiteiten van de nek. Deze vorm van hoofdpijn gaat altijd samen met nekpijn en/of schouder en armpijn aan dezelfde zijde.
Hoofdpijn door te veel gebruik van hoofdpijnmiddelen (voorkomend bij ongeveer 3-5 % van de mensen).
Elke vorm van hoofdpijn kan erger worden wanneer u maandenlang regelmatig pijnstillers gebruikt.
Bijvoorbeeld als u al vaker dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID gebruikt. Of als u vaker dan 10 keer per maand triptanen (aanvalsmedicatie bij migraine: maxalt, sumatriptan, immigram) gebruikt.
Hoofdpijn komt, evenals longproblemen en eczeem, relatief vaak voor als langdurige ziekte bij kinderen. Hoofdpijnklachten kunnen van grote invloed zijn op de kwaliteit van leven van een kind. De gevolgen van hoofdpijn kunnen zijn: schoolverzuim, slaapproblemen, ongunstige reactie op stress/spanning en sociale beperkingen.
De meest voorkomende hoofdpijn (34%) is primaire hoofdpijn. Deze is niet toe te schrijven aan andere stoornissen en kent geen aantoonbare oorzaak. Zo zijn migraine en spierspanningshoofdpijn een primaire vorm van hoofdpijn.
Secundaire hoofdpijn heeft wel een bekende aandoening of lichamelijke afwijking als oorzaak, deze vorm komt minder vaak voor (4.4%). Voorbeelden hiervan zijn een infectie aan de luchtwegen of een milde schedel aandoening.
Bij volwassenen is het soms moeilijk hoofdpijn te herkennen, bij kinderen is dat nog lastiger. Kinderen die op jonge leeftijd hoofdpijn krijgen, kunnen immers nog niet zo goed aangeven wat er aan de hand is. Maar ook bij een wat ouder kind dat de klachten wel duidelijk omschrijft, is het lang niet altijd helder dat het om hoofdpijn gaat. Tevens kunnen de symptomen anders zijn dan bij volwassenen.
Kortom, het beoordelen van de soort hoofdpijn, de oorzaak en de pijn is bij kinderen soms moeilijk te doorgronden. Tevens kan bezorgdheid van de ouders over het kind met hoofdpijn een rol spelen.
Het paramedisch Behandelcentrum Hoofdpijn behandelt kinderen vanaf 14 jaar. Indien nodig, kan er binnen het Paramedisch Behandelcentrum Hoofdpijn gebruik worden gemaakt van samenwerking met de manueel therapeut en kinderfysiotherapeut die een kind met hoofdpijn behandelt.
Afhankelijk van het soort hoofdpijn, kan behandeling o.a. bestaan uit het geven van informatie en adviezen (bijvoorbeeld over het soort hoofdpijn, uitlokkers van hoofdpijn en hoe ermee om te gaan), oefentherapie en lokale behandeling van de nek. Het doel is dat een kind minder hoofdpijn heeft en beter gaat functioneren in zijn fysieke en sociale omgeving.
Er bestaan verschillende vormen van duizeligheid; de meest voorkomende is de BPPD. Het evenwichtsorgaan bestaat uit 3 kanalen, waarin er bij BPPD gruis in deze kanalen komt, die het gevoel van duizeligheid veroorzaken. Hierbij ontstaan er korte (30-60sec) momenten van (draai)duizeligheid bij bepaalde bewegingen met het hoofd of lichaam. Het treedt vaak op bij opstaan uit en gaan liggen in bed, omdraaien in bed, omhoog kijken of bukken en soms ook bij snelle draaibewegingen van het hoofd.
Deze duizeligheid kan vaak goed en snel behandeld worden door een (gespecialiseerde) fysiotherapeut.
Duizeligheid kan verder veel verschillende oorzaken hebben naast BPPD. De gespecialiseerde fysiotherapeut zal middels vragen en onderzoek gaan kijken waar de klachten vandaan komen en hoe ze behandeld dienen te worden. Vaak is dit een combinatie van het functioneren van de nek, ogen, evenwichtsorgaan en balans.
Temporomandibulaire dysfuncties (TMD) is een verzamelnaam voor klachten aan het kauwstelsel. Klachten die kunnen voorkomen bij TMD zijn:
- Hoofdpijn
- Pijnlijke, vermoeide of gespannen kauwspieren
- Problemen met het openen van de mond.
- Pijn aan het kaakgewricht
- Pijn aan het oor, vol gevoel van het oor.
- Pijnlijke of gevoelige tanden en kiezen
- Kaakgewrichtsgeluiden als knappen en kraken
- Slijtage van het gebit
TMD kan weer worden onderverdeeld in klachten betreffende de kauwspieren, het kaakgewricht of een combinatie van deze twee. De kauwspieren kunnen overbelast zijn door parafuncties, klemmen/knarsen, maar ook stress kan hierbij een belangrijke rol spelen. Bij klachten van het kaakgewricht kunnen problemen zijn met het bewegen van de onderkaak. Ook kunnen er kaakgewrichtsgeluiden (knappen, kraken) zijn. Deze kaakgewrichtsgeluiden kunnen ontstaan door verplaatsing van de discus (schijfje) in het kaakgewricht naar voren, wat een knappend geluid veroorzaakt bij mondbewegingen. Ook kunnen kaakgewrichtsgeluiden veroorzaakt worden door een hypermobiel kaakgewricht.
In de behandeling kan onder andere worden ingegaan op het ontspannen van de kauwspieren, het verbeteren van de mondopening, oefeningen voor het verminderen van het knappende geluid, bewustwording van mondgewoonten/parafuncties (tongpersen, nagels bijten etc) en mogelijk verminderen van klemmen/knarsen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fysiotherapie gezondheidscentra Haarlemmermeer.
Aanmelden
U kunt telefonisch een afspraak maken, wij zijn bereikbaar op:
maandag t/m donderdag 8.00 – 17.00 uur
vrijdag 8.00 – 12.00 uur.
Een eerste afspraak bestaat uit een uitgebreid onderzoek en een behandeling. Dit wordt door uw zorgverzekeraar als 2 zittingen in rekening gebracht vanuit uw aanvullende verzekering.
De assistente zal vragen naar uw e-mailadres. U krijgt via e-mail dan de praktijkinformatie, de afspraakherinnering en/of een onlinevragenlijst toegestuurd. Het is van belang dat u vooraf deze informatie doorneemt en de vragenlijsten zo spoedig mogelijk invult, zodat de therapeut zich kan voorbereiden op uw komst.
Annuleren van afspraak
Zorg dat u tijdig een afspraak annuleert. Als u de afspraak bij een fysiotherapeut korter dan 24 uur van tevoren annuleert, brengen wij een no show tarief in rekening.