Stoppen met roken

Stoppen met roken heeft altijd een positief effect op de gezondheid. Maar dit is voor de meeste mensen erg moeilijk. Vaak is het een hele zoektocht naar de juiste hulpmiddelen en is het een gevecht om het vol te houden.

Tabaksverslaving

Ongeveer 28% van alle Nederlanders rookt. Roken is erg schadelijk voor de gezondheid.  Helaas went ons lichaam snel aan een bepaalde hoeveelheid nicotine. Dit zorgt voor een lichamelijke verslaving. Vaak is iemand gewend om te roken op bepaalde momenten van de dag. Denk aan een sigaret na het eten, tijdens de pauze of op een feestje. Daardoor krijgt u steeds weer zin om te roken.  Dit is een geestelijke verslaving. Verslaving is de belangrijkste reden waarom mensen blijven roken.

Rookt u minstens tien sigaretten per dag, of rookt u uw eerste sigaret binnen een halfuur nadat u wakker wordt, dan is de kans groot dat u verslaafd bent.

Is de sigaret de baas? Of u?

U zou eigenlijk wel willen stoppen met roken, maar de strijd aangaan met de sigaret is geen gemakkelijke. Daarom kunt u ondersteuning krijgen van de praktijkondersteuner van de huisarts. Zij start met een advies of een motiverend gesprek. Dat is niet altijd voldoende. Er kan dan een intensief begeleidingstraject gestart worden, eventueel ondersteund door nicotinevervangers of medicatie. Helemaal op maat, zoals u het wil. Om de sigaret de baas te worden.

Deskundige begeleiding

Speciaal opgeleide praktijkondersteuners kunnen u begeleiden bij het stoppen met roken. Hij of zij begeleidt u zolang dit nodig is. Dit kan door consulten in het gezondheidscentrum of telefonisch. Zij kan, in overleg met uw huisarts en/of apotheek, medicatie of nicotinevervangers voorschrijven die het stoppen wat makkelijker maken.

Het is mogelijk een afspraak te maken bij één van de praktijkondersteuners. U hoeft hiervoor niet eerst naar uw huisarts, u kan via de centrumassistente, telefonisch of aan de balie, een afspraak maken.

De begeleiding door een praktijkondersteuner bij het stoppen met roken wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed. De voorwaarden verschillen per verzekeraar. Soms valt het onder het eigen risico. Informeer vooraf bij uw zorgverzekeraar.