COPD

COPD is een overkoepelende term voor verschillende ziekten aan de longen (emfyseem, chronische bronchitis) waarbij de longinhoud is afgenomen. COPD komt vooral veel voor bij mensen boven de 40 jaar die roken.

Bij COPD kan het betekenen dat u uw leefwijze moet aanpassen. Dagelijkse dingen kunnen moeilijker worden, zoals traplopen, aankleden of huishoudelijke taken. De gezondheidscentra Haarlemmermeer bieden extra zorg voor mensen met COPD: het zorgprogramma COPD.

In een zorgprogramma worden afspraken gemaakt met alle betrokken zorgverleners. Zo wordt de zorg optimaal op elkaar afgestemd en krijgt u als cliënt de zorg die aansluit op uw persoonlijke situatie.

Wat is COPD?

COPD is een verzamelnaam voor de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Bij beide aandoeningen zijn de longen en luchtwegen blijvend ontstoken, waardoor de longblaasjes langzaam kapot gaan. De beschadigingen aan de longen bij COPD genezen niet meer.

U heeft COPD en nu?

Wanneer de diagnose COPD is vastgesteld bespreken de huisarts en praktijkondersteuner met u welke mogelijkheden er zijn om de kwaliteit van leven te verbeteren. Samen met u wordt een behandelplan opgesteld. U komt vervolgens tenminste eens per jaar bij de praktijkondersteuner en indien nodig bij de huisarts. Tijdens zo’n bezoek wordt o.a. een longfunctie gedaan en het gebruik van de medicijnen doorgenomen.Het kan nodig zijn dat de huisarts u doorverwijst naar een andere zorgverlener. 

Via het Keten Informatie Systeem (KIS) worden patiëntgegevens rondom COPD uitgewisseld met verschillende zorgverleners voor een optimale behandeling.