Hart- & vaatziekten

Hart- en vaatziekten (HVZ ) is een overkoepelende term voor verschillende ziekten aan het hart of de bloedvaten.

De gezondheidscentra Haarlemmermeer hebben een speciaal zorgprogramma hart- en vaatziekten om u te helpen en leren zo goed mogelijk met deze chronische aandoening te leven.

In een zorgprogramma worden afspraken gemaakt met alle betrokken zorgverleners. Zo wordt de zorg optimaal op elkaar afgestemd en krijgt u als cliënt de zorg die aansluit op uw persoonlijke situatie.

Wat zijn hart- en vaatziekten

De bekendste hart- en vaatziekten zijn aderverkalking, pijn op de borst, een hartinfarct, een beroerte en nierschade. De kans hierop is verhoogd bij diabetes mellitus, reumatoïde artritis, een hoge bloeddruk, gebruik van bepaalde medicijnen, een hoog cholesterol en stress.

De risicofactoren voor het krijgen van  hart-en vaatziekten zijn (verder) roken, te weinig lichaamsbeweging, overmatig alcoholgebruik, ongezonde voeding en overgewicht.

Verhoogd risico

Bij een bezoek aan de huisarts zal deze, afhankelijk van de klachten waarmee u komt, nagaan of u een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten.

Wanneer blijkt dat u een verhoogd risico heeft wordt u regelmatig verwacht voor een controle. Dit is bij de praktijkondersteuner of assistente, indien nodig ook bij de huisarts.

U heeft een hart- of vaatziekte, en nu?

Uw huisarts krijgt bericht wanneer u op controle geweest bent bij een specialist. Indien mogelijk neemt de huisarts en/of praktijkondersteuner de behandeling over.

Het doel van de behandeling is herhaling te voorkomen. De huisarts en praktijkondersteuner bespreken met u welke mogelijkheden er zijn om herhaling te voorkomen en wat het beste behandelplan is. Dit wordt samen met u opgesteld. Daarna bezoekt u regelmatig uw huisarts of praktijkondersteuner.

Tijdens zo’n bezoek worden een aantal controles gedaan en kunt u vragen stellen. Het kan nodig zijn dat de huisarts u doorverwijst naar een andere zorgverlener. 

Via het Keten Informatie Systeem (KIS) worden patiëntgegevens rondom hart- en vaatziekten uitgewisseld met verschillende zorgverleners voor een optimale behandeling.