Zelf beslissen
Jongeren beslissen vanaf het moment dat ze 16 jaar worden, zelf over medisch onderzoek en behandeling. De huisarts en apotheek mogen vanaf dat moment ook geen informatie (bijvoorbeeld over labuitslagen of medicijnen) meer delen met de ouders/verzorgers. Dit mag alleen als de jongere dat zelf wil. Dit is in de wet vastgelegd.
Contact
Daarom willen de huisarts en apotheek graag het eigen 06-nummer en e-mailadres ontvangen van jongeren, als zij 16 jaar worden. Als ze in behandeling zijn bij fysiotherapie, wil de fysiotherapeut ook deze informatie hebben. Zo kunnen deze zorgverleners direct bellen of mailen met de jongere als dat nodig is. Dit gaat niet meer via de ouders/verzorgers.
Online regelen
Als ze 16 zijn geworden, kunnen jongeren ook zelf hun zaken met de huisarts en apotheek online regelen in het patiëntenportaal MijnGezondheid.net.
Meer informatie hierover staat op onze website: Online regelen en inzage in dossier
Toestemming
Vaak hebben ouders/verzorgers voor hun kinderen geregeld dat informatie over hun gezondheid gedeeld mag worden met andere zorgverleners (zoals de huisartsenspoedpost in het weekend). Zij hebben hiervoor ooit een formulier ingevuld.
Als jongeren 16 jaar worden, moeten ze zélf opnieuw deze toestemming regelen. Zij kunnen dit net als volwassenen op drie manieren doen:
- Optie 1: Het zelf tegen de huisarts en apotheken zeggen.
- Optie 2: Hen een ingevuld toestemmingsformulier geven.
- Optie 3: Het online regelen op Volgjezorg.