Medicijngebruik bij hittegolf

In de zomermaanden kan er sprake zijn van een hittegolf. Tijdens een hittegolf kunt u uitdrogen door de warmte. Dat kan zorgen voor problemen met de medicijnen die u gebruikt. Vooral ouderen en mensen met minder goed werkende hart en nieren zijn vatbaar voor uitdroging. Het kan dan nodig zijn om uw medicijnen op een andere manier in te nemen óf zelfs over te slaan.

Om welke medicijnen gaat het?

Gebruikt u één van onderstaande medicijnen? Dan is het mogelijk dat u bij een hittegolf de medicijnen op een andere manier moet gebruiken dan u gewend bent. Voor advies hierover kunt u contact opnemen met uw arts of apotheker. 

Let op: Gebruik geen ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen (Advil), diclofenac (Voltaren) of naproxen (Aleve).  Paracetamol is geen ontstekingsremmende pijnstiller en mag u wel gebruiken.

Hoe herken ik uitdroging en hoe kan ik het voorkomen?

Het plaatje toont de klachten waaraan u uitdroging kunt herkennen. Uitdroging kunt u voorkomen met de volgende tips: 

    • Zoek de koelte op of verkoel uzelf.
    • Drink minimaal 2 liter vocht per dag. 
    • Drink regelmatig kleine beetjes.
    • Drink geen dranken met alcohol, cafeïne of veel suiker.

Hoe bewaar ik mijn medicijnen bij een hittegolf? 

Hoge temperaturen kunnen de werking van medicijnen verminderen en in sommige gevallen zelfs bijwerkingen veroorzaken. 

De meeste medicijnen kunt u bewaren in een droge kast tot 25°C. Bewaar uw medicijnen nooit in de badkamer, omdat het daar te vochtig is. Plaats medicijnen alleen in de koelkast als dit op het etiket of in de bijsluiter staat. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Let op: in verband met de tijdelijke verhuizing van gc Overbos is de praktijk op vrijdag 23 augustus vanaf 12:00 uur alleen voor spoedgevallen telefonisch bereikbaar.