Medicijnen en duurzaamheid

Medicijnen zorgen voor een verbetering van de gezondheid van mensen. Maar zorgen ook voor schade aan het milieu. De medicijnen zijn vaak moeilijk af te breken en kunnen ophopen in het afvalwater en dus het milieu. We kunnen allemaal helpen door duurzame keuzes te maken.

Medicijnresten in water

Het is voor bedrijven die het water zuiveren moeilijk om medicijnresten weg te halen uit ons water. Gooi daarom nooit resten van medicijnen weg in de WC of gootsteen, maar lever de resten in bij de apotheek (zonder doosje en zonder het etiket met patiëntgegevens). Gebruik je zalf op de huid met een medicijn erin? Haal het er dan voor het douchen af met een papieren zakdoek. Hierdoor komt de zalf niet in het douchewater terecht.

Een duurzamere keuze

Bij inhalatiemedicijnen kan er soms een duurzamere keuze gemaakt worden. 

Er zijn twee verschillende soorten inhalatiemedicijnen; 

    • poederinhalatoren (bijvoorbeeld een Diskus, Nexthaler en Turbuhaler
    • dosis aerosolen (de “busjes” die gebruikt worden met voorzetkamer of een Redihaler). 

Voor de luchtkwaliteit zijn dosis aerosolen veel vervuilender dan een poederinhalator. Veel mensen kunnen een poederinhalator gebruiken. Poederinhalatoren werken voor patiënten tussen 12-75 jaar meestal net zo goed als een dosis aerosol. 

Wilt u overstappen? Geef dit dan aan bij de apotheek of arts. Zij kunnen kijken of u in aanmerking komt voor een overstap. Een bijkomend voordeel is dat poederinhalatoren veel kleiner zijn en hierdoor gemakkelijk mee te nemen zijn.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!