Hitte en medicijn gebruik

Mensen met onderstaande ziektes of medicijnen lopen extra hoog risico bij dreigende uitdroging:

    • Suikerziekte (diabetes mellitus)
    • Hartfalen 
    • Nierziekte
    • Medicijnen bij suikerziekte, zoals metformine of een SGLT2-remmer ( dapagliflozine, empagliflozine, canagliflozine)
    • Plaspillen of medicijnen tegen hoge bloeddruk.
    • Pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac (NSAID)
    • Medicijnen bij depressie of angst (SSRI zoals citalopram, fluoxetine, paroxetine, sertraline)

Wat kan ik doen bij warm weer?

Drink minstens 2 liter vocht per dag, ook al heeft u geen dorst. 

Drink bij voorkeur geen alcohol. Drinkt u toch alcohol? Drink dan niet meer dan 1 glas op een dag en niet iedere dag.

Houd uzelf koel. Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw. Neem een koel (voeten)bad of koele douche. Of leg af en toe een natte handdoek in uw nek. Slaap onder een dunne deken.

Bescherm u tegen de zon met zonnecrème tegen verbranding, draag een zonnebril en draag lichte kleding en een pet of hoed tegen de warmte. 

Beperk lichamelijke inspanning ’s middags. Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen, wandeling of sport.

Houd uw woning koel. Voorkom opwarming van uw woning met zonwering, zorg voor ventilatie en zet als het koeler is ’s ochtends of ’s avonds ramen en deuren open voor frisse lucht.

Spoed

Neem direct contact op met de huisartsenpraktijk of huisartsenpost als u 1 of meer van deze klachten heeft bij erge hitte: 

    • U voelt zich suf
    • U bent in de war
    • of u heeft het gevoel dat u gaat flauwvallen. 

Deze informatie is gebaseerd op thuisarts.nl. Voor meer informatie: omgaan met warm weer-hitte thuisarts

Een ander medicijn

Waarom niet beschikbaar?

Het kan voorkomen dat de fabrikant het medicijn niet meer wil maken, omdat de fabrikant hieraan te weinig verdient. Of fabrikanten verkopen een zeldzaam medicijn aan een land dat hier meer voor wil betalen.

Wat kan de apotheek doen?

Als uw medicijn er niet is, zoekt uw apotheker naar een vervanger, een alternatief. Het liefst een medicijn met dezelfde werkzame stof. Als dit niet kan, kiest de apotheker een ander medicijn met bijna dezelfde werking. U kunt dan een ander medicijn krijgen dan u gewend bent. Dit kan lastig voor u zijn. Bij een verandering van merk of medicijn zal uw apotheker hierover uitleg geven.

Soms kan de apotheker het medicijn uit het buitenland halen of het zelf bereiden. Dit is soms duurder en deze kosten betaalt uw zorgverzekeraar niet altijd. Uw apotheker zal dit met u overleggen en aangeven wat de kosten zijn. Heel soms lukt het de apotheek niet om een vervanger te vinden. Dan moet u het tijdelijk zonder een geschikt medicijn doen. Gelukkig gebeurt dit bijna nooit.

Wat kunt u zelf doen?

Natuurlijk bent u ook zelf verantwoordelijk voor uw eigen gebruik van medicijnen. U weet zelf hoeveel medicijnen u in huis hebt. Vraag op tijd nieuwe medicijnen aan.

Veel apotheken bieden een herhaalservice. Hiermee weet de apotheker precies welke medicijnen u gebruikt en wanneer u deze nodig hebt. Als één van de medicijnen er niet is, heeft de apotheker meer tijd om naar een oplossing te zoeken. Vraag naar de herhaalservice bij uw apotheek.