Welzijn op Recept: voor een positieve draai aan uw leven

Foto: Martine Goulmy
Lang niet elke vraag aan de dokter is medisch. Sommige klachten kunt u aanpakken door zelf (weer) actief te worden.

Bij gezondheidsklachten stappen veel mensen als eerste naar hun huisarts. Dat is logisch, maar in de praktijk blijkt dat er soms geen medische, maar juist een psychosociale oorzaak is voor de klachten. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld stress, somberheid of gevoelens van angst en eenzaamheid. Die komen vaak voort uit ingrijpende gebeurtenissen, zoals het verlies van een dierbare, een zieke partner of ontslag op het werk.
Logo_Welzijn_op_Recept_(2)
MeerWaarde logo

Verwijzing

Bij Welzijn op Recept verwijst de huisarts, praktijkondersteuner of fysiotherapeut u door naar een sociaal makelaar van MeerWaarde. De sociaal makelaar gaat vervolgens met u in gesprek en bekijkt met u welke activiteiten kunnen bijdragen aan het verminderen van de klachten.

Voorbeelden zijn:
+ aansluiten bij een wandelgroep,
+ vrijwilligerswerk, zoals inzet voor een natuur- of sportvereniging,
+ voorlezen voor kinderen,
+ creatieve activiteiten,
+ zwemmen, en meer.

Daarnaast is het mogelijk om via de sociaal makelaar een maatje te vinden met wie u dezelfde interesses of hobby’s deelt.

Samen met de sociaal makelaar kijkt u dus naar wat u in uw dagelijks leven kunt doen of aanpassen om een positieve draai aan uw leven te geven. ‘Wat helpt ù verder?’ staat centraal. Door de Coronamaatregelen vinden de gesprekken veelal telefonisch of via beeldbellen plaats. Er zijn desondanks ook mogelijkheden om fysiek af te spreken.

Een ervaringsverhaal kunt u hier lezen. 

De sociaal makelaar voor Overbos en Floriande is Mary van der Drift. Een overzicht van alle sociaal makelaars van MeerWaarde vindt u hier

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!