Wat is een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)?

Een PGO is een app en website, waar u gratis uw medische gegevens van verschillende zorgverleners kunt verzamelen. Vaak kunt u ook gegevens over uw gezondheid toevoegen die u zelf meet. Bijvoorbeeld uw bloeddruk of gewicht. Er zijn verschillende PGO’s waar u uit kunt kiezen.

Zelf uw gezondheidsgegevens bijhouden
Met een PGO houdt u zelf uw gezondheidsgegevens bij elkaar. Zowel die van de huisarts en het ziekenhuis, maar straks ook van uw apotheek of verloskundige. Daarmee heeft u op 1 plek een overzicht van uw eigen zorg en gezondheid. U kunt bijvoorbeeld:

    • uitslagen van bloedonderzoek bekijken;
    • zien welke medicijnen u gebruikt en hoe u die precies moet innemen;
    • nalezen wat de arts u verteld heeft en de volgende afspraak voorbereiden.

Steeds meer zorgverleners sluiten aan
Bij de huisartsen van de gezondheidscentra kunt u uw PGO gebruiken om het advies van uw huisarts nog eens te lezen. Of de uitslag van een onderzoek te bekijken. Ook andere zorgverleners, zoals ziekenhuizen en ggz-instellingen, sluiten zich één voor één aan. PGO’s kunnen steeds meer en worden ook steeds beter. Op PGO.nl staat meer informatie over wat een PGO is en wat u allemaal er allemaal mee kunt.

PGO kosteloos te gebruiken
U hoeft niet zelf te betalen voor de aanschaf van een PGO. Ook het digitaal ophalen en terugsturen van uw gezondheidsgegevens is gratis. De overheid vindt het belangrijk dat u zelf uw gegevens kunt inzien, beheren en delen. Daarom betaalt de overheid voorlopig de kosten. 

Uw eigen PGO kiezen
Er zijn verschillende apps en websites met een PGO beschikbaar. U kiest zelf welke PGO het beste bij u past. Als de PGO voldoet aan alle veiligheidseisen krijgt deze het MedMij-label. Op de website PGO.nl van de Patiëntenfederatie Nederland  bekijkt u zelf welke PGO het beste bij u past

Veilig en betrouwbaar met uw gegevens omgaan
Uw gegevens zijn veilig in een PGO dat het MedMij-label heeft. De gegevens worden veilig uitgewisseld en uw privacy is beschermd. 

Altijd toegang tot uw gegevens
Een PGO is een soort digitale kluis, waarvan alleen u de sleutel heeft. Alleen u kunt in uw PGO, niemand anders. En u bepaalt zelf of u uw gegevens wilt delen en met wie. En deze gegevens blijven levenslang van u. Zodat u ook jaren later nog eens terug kunt kijken en niks kwijt raakt als u wisselt van zorgverlener.

Zonder toestemming mogen uw gegevens niet gebruikt worden
Niemand mag vragen om uw gegevens als u dat zelf niet wilt. Ook mag niemand uw gegevens bekijken voor bijvoorbeeld een hypotheek of een zorgverzekering.

Verschillen PGO en een patiëntenportaal
Er zijn verschillen tussen een patiëntenportaal en een PGO. Een patiëntenportaal is een gezondheidsomgeving van een zorgorganisatie. Hier staat alleen informatie in van 1 zorgaanbieder. Met meerdere zorginstellingen heeft u dus meerdere patiëntenportalen. Bijvoorbeeld van uw ziekenhuis en uw huisarts. In een PGO staan al deze zorggegevens bij elkaar op dezelfde plek. En u hoeft dus nog maar 1 wachtwoord te onthouden.  

Oefenen met een PGO
Bent u nieuwsgierig geworden? Via deze link kunt u oefenen met een PGO, om te kijken of het iets voor u is: Digitale ZorgGids

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!