Medische informatie: ogen

Mensen maken zich vaak zorgen als er iets met hun oog aan de hand is. Toch zijn veel oogproblemen onschuldig en kunnen vanzelf overgaan.

Medische informatie: ogen

Mensen maken zich vaak zorgen als er iets met hun oog aan de hand is. Toch zijn veel oogproblemen onschuldig en kunnen vanzelf overgaan. 

Neem altijd contact op met de huisartsenpraktijk bij oogklachten die gepaard gaan met flitsen of als er een bijtende stof in het oog gekomen is of als iets in het oog gekomen is wat er met spoelen niet uitgaat.

Verder bij een rood oog neemt u contact op met de huisarts bij:

      • pijn aan het oog, 
      • slechter zien
      • wanneer u plotseling niet meer tegen licht kan  

Veel voorkomende onschuldige oogproblemen zijn:

Droge ogen: 
Een vaak voorkomend probleem en zeker bij mensen die met computers werken zijn droge ogen. Veel knipperen is belangrijk. Voor meer uitleg en tips zie: thuisarts droge ogen

Oogontsteking:
Een rood oog komt vaak door een oogontsteking, meer informatie kunt u vinden op thuisarts.nl bij oogontsteking (conjunctivitis). Er kan dan ook slijm of pus in uw oog zitten. Het komt meestal door een verkoudheidsvirus of soms een bacterie.

Vaak geneest het oog binnen 1 tot 2 weken vanzelf. De oogontsteking is wel besmettelijk: het kan naar het andere oog gaan en naar andere mensen.Neem wel contact op bij eerder genoemde alarmsignalen: pijn, slecht zicht en plots last van het licht.Voor lensdragers geldt daarnaast als je 12 uur na het uitdoen van de lenzen nog pijnlijke rode ogen hebt is het advies contact op te nemen.

Bultje in het ooglid: strontje of hagelkorreltje
Een strontje ontstaat door een ontsteking. In het ooglid zitten zweetkliertjes en talgkliertjes. De uitgang van zo’n kliertje kan verstopt raken. Bacteriën kunnen dan in het kliertje een ontsteking geven. Een strontje gaat met warme kompressen meestal binnen 2 weken vanzelf over. Zie ook: strontje informatie thuisarts

Een hagelkorreltje (chalazion) is een verstopt geraakt talgkliertje aan de binnenkant van uw ooglid. Daardoor ontstaat langzaam een bultje, in de loop van enkele weken tot maanden. Met warme kompressen, ooglidmassage en poetsen van de ooglidranden kan het bultje sneller genezen. Een hagelkorreltje kan geen kwaad en hoeft op zich niet behandeld te worden. Bij ongeveer de helft (50%) van de mensen verdwijnt het bultje vanzelf binnen 6 maanden. U kunt dus eerst afwachten of het vanzelf weg gaat.Zie ook:  hagelkorreltje thuisarts.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!