In opleiding tot verpleegkundig specialist

De huisartsen in de gezondheidscentra krijgen het steeds drukker. Om het werk beter te verdelen tussen de zorgverleners gaat in gezondheidscentrum Floriande een verpleegkundig specialist in opleiding werken. De huisartsen zullen haar daarbij begeleiden. We stellen Marieke Nolens een aantal vragen.

Waar kennen we je van?

Ik werk al 17 jaar met veel plezier en toewijding als praktijkverpleegkundige in gezondheidscentrum Floriande. Ik wil me graag verder ontwikkelen en ben erg blij dat ik de kans krijg om de opleiding tot verpleegkundig specialist te doen. 

Ik zal het contact met de patiënten, die ik soms al jaren begeleid, zeker missen. Maar ik kijk er naar uit om nieuwe kennis op te doen. Als verpleegkundig specialist in opleiding kan ik taken van de huisartsen gaan uitvoeren. 

Met welke gezondheidsklachten kan ik naar jou toe?

Als patiënten bellen met alledaagse klachten, kunnen zij niet alleen terecht bij de huisarts, maar ook bij mij, als verpleegkundig specialist in opleiding. 

Wat doe je als verpleegkundig specialist ?

Net zoals een huisarts stel ik vragen aan de patiënt. Ik doe lichamelijk onderzoek, stel een diagnose, geef advies of schrijf medicijnen voor. Ik kan aanvullend onderzoek aanvragen (zoals bloedonderzoek of een foto) of verwijzen naar een medisch specialist.

Je bent in opleiding, wat betekent dat? 

Ik ben opgeleid als hbo-verpleegkunde en ga nu de masteropleiding tot verpleegkundig specialist van twee jaar doen. In deze twee jaar kijkt er altijd een huisarts in mijn werk mee. Daarna werk ik zelfstandig en overleg ik met de huisarts als dat nodig is.  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!