Samenwerking kinderfysiotherapie met MOC ‘t Kabouterhuis

Sinds begin 2021 zijn de kinderfysiotherapeuten van gezondheidscentra Haarlemmermeer ook werkzaam bij MOC ’t Kabouterhuis in Hoofddorp. Zij zetten hun expertise in om de kinderen van het MOC ‘t Kabouterhuis te begeleiden.

De kinderfysiotherapeuten zijn erg blij met deze samenwerking. Michelle Koopman is één van de kinderfysiotherapeuten die kinderen van ‘t Kabouterhuis behandelt.

Wat is het MOC ‘t Kabouterhuis?

Michelle: ‘t Kabouterhuis is een Medisch Orthopedagogisch Centrum. Daar kunnen gezinnen terecht met jonge kinderen (0-7 jaar) die een ontwikkelingsachterstand, opvoedingsproblemen en/of psychiatrische problemen hebben. De begeleiding vindt thuis, op de kinderopvang, op school of op één van hun locaties plaats.

Wat is de rol van de kinderfysiotherapeut?

Michelle: De kinderfysiotherapeut wordt bij het kind betrokken als er begeleiding nodig is op het motorische vlak (bewegen) en/of als er problemen zijn met het verwerken van de zintuiglijke prikkels zoals het evenwicht. Behandeling kan op de locatie van ‘t Kabouterhuis of in de fysiotherapie praktijk plaatsvinden. Kinderen leren spelenderwijs. Dit past de kinderfysiotherapeut dan ook toe in de behandelingen. Door te bewegen en te spelen ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Bij sommige kinderen is er sprake van een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Dat kan komen door een aandoening aan de zintuigen, organen, het zenuwstelsel of het houdings- en bewegingsapparaat. Hierdoor kunnen kinderen te weinig motorische ervaring opdoen. Ze hebben meer oefening nodig om een bepaalde vaardigheid onder de knie te krijgen. Al deze kinderen kunnen baat hebben bij een behandeling door een kinderfysiotherapeut.

Wat vind je leuk aan het werken bij ‘Kabouterhuis?

Michelle: Het werken met jonge kinderen maakt mij creatief en energiek. Daarnaast is intensief samenwerken met de zorgverleners van ’t MOC Kabouterhuis (zoals orthopedagogen, kinderpsychologen en logopedist) iets wat mij aanspreekt.

Hebben jullie nu nog wel genoeg tijd om kinderen in het gezondheidscentrum te behandelen?

Michelle: Jazeker. Ik werk ‘s morgens bij het ‘t Kabouterhuis en ‘s middags in de praktijk. Tevens wisselen wij (de drie kinderfysiotherapeuten) elkaar af op de locaties waardoor er altijd nog voldoende ruimte overblijft in de praktijk. Door het werk voor ‘t Kabouterhuis, doe ik veel ervaring op die ik ook kan gebruiken voor mijn werk in het gezondheidscentrum.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!