Etalagebenen? naar de fysiotherapeut!

In Nederland worden zogenaamde etalagebenen vaak eerst behandeld met gespecialiseerde fysiotherapie. Uit onderzoek blijkt dat dit de beste behandeling is. Hierdoor kan vaak een operatie voorkomen worden. Ook in de Gezondheidscentra Haarlemmermeer werken twee fysiotherapeuten, die hierin gespecialiseerd zijn.

Etalagebenen ontstaan na verkalking van de slagaders in de benen. Hierdoor krijgen mensen te weinig zuurstofrijk bloed in de beenspieren, wat leidt tot pijn bij het lopen. Alleen met rust verdwijnt de pijn. Patiënten doen vaak of ze etalages kijken om de pijn te verhullen. Vandaar de term etalagebenen.

De wetenschappelijke naam is claudicatio intermittens. De richtlijnen adviseren om etalagebenen niet standaard te opereren, maar eerst zes maanden gespecialiseerde fysiotherapie te geven. Dit gebeurt dan ook op grote schaal in Nederland, in tegenstelling tot het buitenland. Door behandeling bij de fysiotherapeut kan in de meerderheid van de gevallen een operatie worden voorkomen. Hiermee wordt ook veel geld bespaard.

De hierin gespecialiseerde fysiotherapeuten bij Gezondheidscentra Haarlemmermeer:
Betty van Maris MSc, Manueel therapeut, Ouderenzorg
Lenka Kerstens MSc, Geriatrie therapeut

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!