Griepprik 2022

De griepprik is voor mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Zij kunnen bijvoorbeeld een longontsteking krijgen of problemen met het hart. Voor deze mensen is de griepprik gratis. De griepprik voorkomt alleen ‘echte’ griep, ook wel influenza genoemd. De prik werkt niet tegen verkoudheid of tegen het Coronavirus. Hieronder informeren wij u over de gang van zaken in najaar 2022.

De griepprik wordt aanbevolen voor de volgende groepen:

  • alle mensen die komende winter/voorjaar 60 jaar of ouder zijn 
  • alle mensen onder de 60 jaar met de volgende aandoeningen:
   • Diabetes Mellitus (suikerziekte)
   • stoornis van de functie van het hart (bijvoorbeeld na een hartinfarct)
   • afwijkingen van de luchtwegen en longen (bijvoorbeeld taaislijmziekte, COPD)
   • patiënten met astma die afgelopen jaar onstekingsremmers gebruikt hebben (bijvoorbeeld  flixotide, seretide, pulmicort).
   • ernstige nierfunctiestoornissen
   • patiënten met verminderde afweer (bijvoorbeeld chemotherapie, beenmergtransplantatie, hiv)
   • mensen zonder milt

Vaccinatie is belangrijk
Na vaccinatie is de kans op griep kleiner. Als u ondanks de griepprik toch griep krijgt, is het verloop minder ernstig. De griepprik halveert het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames in een griepperiode. Na de vaccinatie duurt het 2 weken voordat u beschermd bent tegen griep. U kunt geen griep krijgen van een griepprik. Wel voelen sommige mensen zich een paar dagen wat minder lekker, maar dat is geen griep.

Wanneer u tot één van de risicogroepen behoort krijgt u een uitnodiging voor de griepprik. 

Voor de locaties Driemeren en Floriande: 
U kunt uw uitnodiging voor de griepvaccinatie eind september in de brievenbus verwachten.
Dit jaar werken wij uitsluitend op afspraak via vaccinatieplanner.nl. In uw uitnodiging staat uitgelegd hoe u deze afspraak kunt maken. 

Voor de locatie Overbos:
U kunt uw uitnodiging halverwege de maand oktober in de brievenbus verwachten.

Data en tijdstippen: 

03-11-2022 van 18:00-20:00
05-11-2022 van 09:00-12:00
12-11-2022 van 09:00-12:00

Ontvangt u geen oproep en denkt u dat u wel een griepprik moet krijgen, neem dan contact op met uw gezondheidscentrum. 

Extra groepen
De Gezondheidsraad adviseert de griepprik aan te bieden aan een grotere groep mensen. Dit jaar krijgen deze extra groepen de mogelijkheid om op eigen initiatief een afspraak te maken voor een gratis griepprik, zie Uitbreiding doelgroepen griepprik 

Veiligheidsmaatregelen Corona
U kunt veilig naar het gezondheidscentrum komen. Wij nemen maatregelen om te voorkomen dat u besmet wordt met het Coronavirus. 

Vanzelfsprekend houdt u zelf 1,5 meter afstand van anderen.Heeft u klachten die passen bij het coronavirus (COVID-19), zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, niezen, hoesten, benauwdheid, plotseling niet meer ruiken of proeven, verhoging of koorts? Doe dan een zelftest of laat u testen. Ondertussen kunt u niet naar het vaccinatiespreekuur komen.

Pneumokokken
Als u dit jaar 66-69 jaar wordt, (dus geboren vanaf 1-1-1953 tot en met 31-12-1956), dan wordt u tegelijk met de griepprik uitgenodigd voor een prik tegen pneumokokken. Dat zijn bacteriën waar ouderen erg ziek van kunnen worden. Na deze prik is de kans kleiner dat u ziek wordt van pneumokokken.

Lees verder over de griepprik en over pneumokokken op www.thuisarts.nl

Interval tussen de griepprik/pneumokokken vaccinatie en een Covid-19 vaccinatie 
Bij toediening van een Covid 19 vaccinatie hoeft geen specifiek interval gehanteerd te worden met  de griep- of pneumokokkenvaccinaties. Het afweersysteem kan op meerdere vaccins tegelijk reageren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!