Griepprik

Het griepseizoen staat weer voor de deur. Vaccinatie bij griep is belangrijk. Na vaccinatie is de kans op griep namelijk kleiner. Als u ondanks de griepprik toch griep krijgt, is het verloop minder ernstig. De griepprik is effectief na twee weken en halveert het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames in een griepperiode.

De griepprik is voor mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep.

Zij kunnen bijvoorbeeld een longontsteking krijgen of problemen met het hart. Voor deze mensen is de griepprik gratis.
De griepprik voorkomt alleen ‘echte’ griep, ook wel influenza genoemd. De prik werkt niet tegen verkoudheid of tegen het Coronavirus. 

De griepprik wordt aanbevolen voor de volgende groepen:

 • alle mensen die komende winter/voorjaar 60 jaar of ouder zijn;
 • alle mensen onder de 60 jaar met de volgende aandoeningen:
  • Diabetes Mellitus (suikerziekte);
  • stoornis van de functie van het hart (bijvoorbeeld na een hartinfarct);
  • afwijkingen van de luchtwegen en longen (bijvoorbeeld taaislijmziekte, COPD);
  • patiënten met astma die afgelopen jaar onstekingsremmers gebruikt hebben (bijvoorbeeld  flixotide, seretide, pulmicort);
  • ernstige nierfunctiestoornissen;
  • patiënten met verminderde afweer (bijvoorbeeld chemotherapie, beenmergtransplantatie, hiv);
  • mensen zonder milt

Vaccinatie is belangrijk. Na vaccinatie is de kans op griep kleiner. Als u ondanks de griepprik toch griep krijgt, is het verloop minder ernstig. De griepprik halveert het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames in een griepperiode. Na de vaccinatie duurt het 2 weken voordat u beschermd bent tegen griep.
U kunt geen griep krijgen van een griepprik. Wel voelen sommige mensen zich een paar dagen wat minder lekker, maar dat is geen griep.

Wanneer u tot één van de risicogroepen behoort, krijgt u een uitnodiging voor de griepprik. Ontvangt u geen oproep en denkt u dat u wel een griepprik moet krijgen, neem dan contact op met uw gezondheidscentrum. 

U kunt veilig naar het gezondheidscentrum komen. Wij nemen maatregelen om te voorkomen dat u besmet wordt met het Coronavirus. 

Vanzelfsprekend houdt u zelf 1,5 meter afstand van anderen. En u blijft thuis als u klachten heeft die kunnen wijzen op een Corona infectie (snotneus, niezen, hoesten, keelpijn, geen reuk/smaak of koorts).

Als u dit jaar 73 tot 78 jaar oud wordt, dan wordt u tegelijk met de griepprik uitgenodigd voor een prik tegen pneumokokken. Dat zijn bacteriën waar ouderen erg ziek van kunnen worden. Na deze prik is de kans kleiner dat u ziek wordt van pneumokokken.

Lees verder over de griepprik en over pneumokokken op thuisarts.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!