Revalideren na Corona

Revalideren na Corona 

Bent u of is één van uw familieleden herstellende van COVID-19? Heeft uw huisarts u geadviseerd om met behulp van een fysiotherapeut aan uw herstel te werken? 

De hart-vaat-long fysiotherapeut (HVL fysiotherapeut) kan een belangrijke rol spelen bij het herstel van patiënten met COVID-19 die restklachten hebben in het bewegend functioneren. Dit betreft specifiek patiënten die luchtwegklachten en/of verlaagde fysieke activiteit ervaren. Zij hebben tijd nodig om te herstellen van de ziekte en de aan COVID-19 gerelateerde beperkingen die zij (kunnen) ondervinden. Het is belangrijk om patiënten in de eerste zes weken na ontslag uit het ziekenhuis of na de symptoomvrije periode bij thuis doorgemaakte COVID-19 gedoseerd te laten belasten. Er is nog veel onduidelijkheid in hoeverre COVID-19 op de korte en langere termijn schade veroorzaakt aan organen. Monitoring op zowel korte als de langere termijn is dan ook van belang. 

De behandeling

Via de huisarts wordt u doorverwezen naar de HVL fysiotherapeut om te revalideren. De HVL fysiotherapeut kan u helpen om, eventueel samen met de sportfysiotherapeut, de psychosomatische fysiotherapeut, de ergotherapeut en de diëtist, uw lichamelijke en geestelijke gezondheid weer op peil te krijgen. U krijgt een op maat gemaakt revalidatieprogramma aangeboden, waarbij rekening wordt gehouden met uw thuissituatie en altijd in overleg met uw (huis)arts. 

Hygiënemaatregelen

Gezien de huidige onzekerheid over de  besmettelijkheid wordt aanbevolen om fysiotherapeutische zorg  in de eerste zes weken zoveel mogelijk op afstand te leveren. Wanneer zorg echt niet op afstand geleverd kan worden, en niet kan worden voldaan aan de aanbevolen 1,5 meter afstand, dient de fysiotherapeut in overleg te treden met de verwijzend (huis)arts. Afstemming is hier van belang om het leveren van veilige zorg, voor zowel fysiotherapeut, patiënt als de omgeving te kunnen garanderen. Ten alle tijden worden de RIVM maatregelen nagestreefd en wordt indien nodig met beschermingsmiddelen zoals handschoenen, jassen en mondkapjes gewerkt.

Advies

Heeft u vragen of wilt u telefonisch advies? U kunt ons dagelijks telefonisch bereiken tussen 8.00 en 15.00 uur (vrijdag tot 12.00 uur). Na een korte screening door de balie assistente, zal een fysiotherapeut contact met u opnemen om uw situatie verder te bespreken.