Migraine onderzoek

Het Paramedisch Behandelcentrum Hoofdpijn Haarlemmermeer participeert in wetenschappelijk onderzoek naar hoofdpijn in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam en de Vrije Universiteit Antwerpen.

Onderzoek naar de behandeling van migraine
In maart 2019 is een onderzoek gestart naar de behandeling van migraine. Het onderzoek vergelijkt het effect van manuele therapie met huisartsenzorg bij mensen met migraine.

Het onderzoek is een samenwerking van het VU medisch centrum en de gezondheidscentra Haarlemmermeer in Hoofddorp: het MTmigraine onderzoek.

Waarom we deze studie uitvoeren:
Mensen met migraine ervaren vaak klachten, ondanks het gebruik van medicatie. Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie die nek- en hoofdpijnklachten kan verminderen. Wij willen graag meer weten over het effect van de behandeling van manuele therapie en van de huisarts, bijvoorbeeld of de behandeling het aantal aanvallen of de pijn van migraine kan verminderen, en wat het verschil is tussen beide behandelingen. Wij verwachten dat dit onderzoek belangrijke informatie oplevert voor patiënten met migraine. De huisartsen van de gezondheidscentra Floriande, Overbos en Drie Meren werken mee aan het MTmigraine onderzoek. Ook andere huisartsen in de regio Hoofddorp werken mee aan het onderzoek. Bent u geïnteresseerd om deel te nemen? Neem dan contact op met uw huisarts of de onderzoeker om te vragen of uw huisarts meewerkt aan deze studie.

Als u in aanmerking komt voor de studie, kan de huisarts u voor dit onderzoek aanmelden.

Wat houdt het onderzoek in: 
Als u toestemming heeft gegeven voor deelname aan het onderzoek houdt u gedurende 4 weken een hoofdpijndagboek bij. U krijgt daarna een afspraak bij een onderzoeksassistente; zij legt u alle procedures nog een keer uit. Dan besluit u definitief over uw deelname en geeft u toestemming. Hierna vult u een aantal vragenlijsten in en wordt een kort nekonderzoek uitgevoerd door de onderzoeksassistent.

De behandelperiode duurt 12 weken.
Loting bepaalt welke behandeling u krijgt. De helft van de proefpersonen krijgt manuele therapie behandeling (maximaal 9 keer), de andere helft krijgt behandeling door de huisarts.

Voor de metingen die in het kader van het onderzoek worden verricht is het nodig dat u 4 keer in 12 maanden naar het Gezondheidscentrum Floriande, aan de Waddenweg 1 in Hoofddorp komt.

Voor meer informatie over deze studie kunt de brochure en de uitgebreide proefpersonen-informatiebrief lezen. U kunt ook terecht bij uw huisarts of bij de onderzoeker Andreas Amons 023-5540610 of via e-mail: migraineonderzoek@gchaarlemmermeer.nl.

Hartelijk dank,
Andreas Amons
uitvoerend onderzoeker VUmc en manueel therapeut gezondheidscentrum Overbos / Floriande