Eigen risico en eigen bijdrage

Bij zorgverzekeringen geldt een eigen risico. En voor sommige soorten zorg geldt een eigen bijdrage. Wat betekent dat en wat is het verschil?

Verplicht eigen risico
U betaalt een eigen risico als u 18 jaar of ouder bent en gebruikmaakt van zorg uit het basispakket. Het eigen risico is een verplicht bedrag om te betalen. In 2023 is het eigen risico € 385. U betaalt dus zelf de eerste € 385. Pas daarna betaalt uw zorgverzekeraar de kosten.
Er zijn soorten zorg waarvoor het eigen risico niet geldt. U hoeft bijvoorbeeld niet te betalen als u voor een consult naar de huisarts of huisartsenspoedpost gaat.

Eigen bijdrage bij zorg uit de basisverzekering
Voor sommige soorten zorg uit de basisverzekering moet u een deel zelf betalen. Dit is de wettelijke eigen bijdrage.
Medicijnen die uw huisarts of specialist voorschrijft, krijgt u meestal vergoed uit de basisverzekering. De vergoedingen voor geneesmiddelen tellen mee voor het verplichte eigen risico.
Soms moet u toch een eigen bijdrage betalen voor een medicijn. Dit is omdat vergelijkbare medicijnen in prijs kunnen verschillen. De overheid stelt dan een maximale vergoeding uit de basisverzekering vast. Is de prijs van een medicijn hoger dan deze vergoeding, dan moet u bijbetalen.
In 2023 is deze eigen bijdrage voor medicijnen vastgesteld op maximaal €250 per jaar en wordt bij u in rekening gebracht door uw zorgverzekeraar.

Op de website van de Rijksoverheid en op de website Apotheek.nl kunt u bovenstaande informatie uitgebreid terugvinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!